Osnovci i srednjoškolci posjetili izložbu „Male priče iz Velikog rata“

U pratnji nastavnika i profesora istorije, Dragana Jovovića i Dragomira Lažetića, danas su osnovci i srednjoškolci Gacka, u holu Doma kulture, posjetili nedavno otvorenu izložbu pod nazivom „Male priče iz Velikog rata“.

Kroz više od dvadesetak panoa na kojima su predstavljene fotografije, kratke priče, biografski podaci ili pak samo imena tih „malih“ ali opet velikih ljudi, istoričari su učenicima predstavili veliki značaj običnog čovjeka u Velikom ratu, na koji moramo podsjećati i učiti buduće generacije. Ratnik, seljak, ostao je garant slobode na ovim prostorima, na kojima je uvijek bilo potrebno dokazivati pravo na dostojanstven i slobodan život.

Za vrijeme Prvog svjetskog rata, do tada najvećeg sukoba u istoriji čovječanstva, naša junačka otadžbina je dala najveće moguće žrtve za svoju slobodu. Rame uz rame vojnici, građani, seljaci, muškarci i žene ugradili su u borbu za slobodu svoje nade, strahove, snove, molitve i osjećanja.

Ovom izložbom, koja će biti otvorena i narednih dana, odajemo počast svijetlim primjerima nesebičnog žrtvovanja predaka koji su nas zauvijek zadužili.

Podijelite vijest