Opština Gacko dio projekta “Via Dinarika”

Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP) pokrenuo je drugu fazu projekta „Via Dinarika“ koja podrazumijeva uspostavu partnerskog odnosa između UNDP-a i lokalnih zajednica na području Bosne i Hercegovine.

Jedna od 20 izabranih lokalnih zajednica u BiH koje će biti partneri na projektu i na čijoj teritoriji će se realizovati aktivnosti je i opština Gacko, koja je prepoznata kao opština sa velikim turističkim potencijalom i spremnošću lokalne vlasti da značajno unaprijedi ovu oblast.

Kroz projekat saradnje opštine Gacko i UNDP-a, o čemu će ugovor biti potpisan u toku decembra mjeseca, u 2020. godini biće realizovane aktivnosti na unapređenju turističke ponude i sadržaja na području Gacka. Za ovaj projekat UNDP će obezbijediti 51 500 KM,  Opština Gacko 36 500 KM, a sredstva od 88 000 KM biće uložena u intervencije na javnoj infrastrukturi u oblasti turizma, unapređenje postojećih turističkih usluga i obilježavanje i uređenje staza.

Inicijativa „Via Dinarika“ ima za cilj da promoviše značajne prirodne i kulturne resurse područja Zapadnog Balkana, da omogući bavljenje avanturističkim aktivnostima ljubiteljima prirode iz cijelog svijeta te da očuva planinska područja, kulture i predjele koji predstavljaju oazu netaknute prirode u Evropi.

Podsjećanja radi, Via Dinarika je koncept koji povezuje države obuhvatajući Dinarske Alpe od Slovenije do Albanije. U proteklih nekoliko godina, Via Dinarika je postala regionalna turistička destinacija koja nudi planinarenje svjetskog ranga, biciklizam, skijanje, ribolov, kajaking, rafting, speleologiju i pregršt drugih mogućnosti za istraživanje Dinarida te upoznavanje tradicionalnog načina života i gastronomije.

Konkretne aktivnosti i dinamika realizacije biće poznati nakon potpisivanja ugovora u decembru mjesecu.

Podijelite vijest