Oprezno sa pirotehnikom

Povodom nastupajućih praznika, policijski službenici CJB Trebinje, kao i svake godine, provode niz preventivnih aktivnosti s ciljem ukazivanja na neželjene posljedice koje mogu nastati upotrebom pirotehničkih sredstava.

Dosadašnje iskustvo ukazuje na pojavu da građani, prilikom obilježavanja novogodišnjih i božićnih praznika, često upotrebljavaju pirotehnička sredstva i tom prilikom dolazi do povređivanja i samopovređivanja.

Upotreba pirotehničkih sredstava na javnim mjestima kažnjiva je zakonom, a roditelji odnosno staratelji snosit će odgovornost za postupke maloljetnih lica.

Vlasnike prodavnica, koji imaju zakonsko ovlaštenje za prodaju pirotehničkih sredstava, upozoravamo da prodaja i kupovina mora biti u skladu sa zakonskim propisima.

Policijski službenici će, u skladu sa Zakonom o prometu eksplozivnih materija, zapaljivih tečnosti i gasova, sankcionisati sve nedozvoljene radnje i postupke.

Apelujemo na građane da ukoliko primjete prodaju nedozvoljenih pirotehničkih sredstava djeci pozovu odmah policiju na broj 122.

(CJB Trebinje)

Podijelite vijest