Održano predavanje o zaštiti voća i povrća

U prostorijama parohijskog doma u Gacku, proteklog vikenda održano je predavanje o načinu i metodama zaštite voća i povrća, profesora dr Draga Miloševića, kao i promocija knjige „Primjena pesticida u zaštiti voćnjaka i vinove loze“.

Tokom predavanja, profesor Milošević napravio je poseban osvrt na plodove jabuke i kruške, pa su zainteresovani poljoprivrednici koji se bave uzgojem voća mogli su da čuju savjete kako, kada i kojim preparatima zaštititi svoje voćnjake. „Kada je u pitanju jabuka i kruška, nju tretiramo u periodu mirovanja do početka vegetacije, i to preparatima na bazi bakra, a zatim i mineralnim uljima koje suzbija štetočinu“, objašnjava Milošević.

„Voćke ne rađaju svake godine, neke rađaju alternativno. Ako ih ne obrezujemo kako treba, jedne godine prerode, a naredne godine slabo ili čak nikako. S druge strane, tu su i štetočine i bolesti koje napadaju list, plod i stablo, te ih zbog toga moramo pravilno štititi“, dodaje Milošević. Istakao je da i prilikom zaštite voćaka vodimo računa o količinama tretiranja, koje može biti štetno ako se racionalno ne primjenjuje. Savjetuje da se prilikom kupovine sadnog materijala, kupuje sadni materijal od registrovanih proizvođača.

Knjiga „Primjena pesticida u zaštiti voćnjaka i vinove loze“ je praktikum u kojoj postoje programi zaštite voćaka i vinove loze. U njoj su dati kalendari, uslovi pod kojim se javljaju bolesti i pesticidi koji se mogu naći na tržištu.

Tokom večeri upriličena i izložba kandila

Pored nauke, profesor Miloševoć bavi se i izradom rukotvorina od drveta. Porodično ima sklonost ka rezbarenju, koja je postala ozbiljan hobi. Devedesetih godina, kada je obnovljena crkva u selu Nadanići kod Gacka, napravio je krst koji i sada postoji.

Kako kaže, neka posebna emocija ga je vukla da napravi baš kandilo. „Smisao kandila je da obasja sveti lik onih koje poštujemo“, ističe Milošević.

Posjetioci su imali priliku da vide unikatna kandila, rađena od javorovog, orahovog i trešnjinog drveta.

Izložbu je otvorio predsjednik Društva srpskih domaćina Istočne Hercegovine, Milenko Kukurić, a kompletna veče je upotpunjena nastupom hora Svete Jelene Anžujske.

Organizatori večeri bili su SPKD „Prosvjeta“ Gacko i Društvo srpskih domaćina Istočne Hercegovine.

Podijelite vijest