Održano predavanje na temu „Zašto Srbi nestaju“

U ponedeljak, 09. novembra u prostorijama Narodne biblioteke u Gacku održano je predavanje na temu „Zašto Srbi nestaju“.

Predavanje je održala mr Biljana Spasić, profesor i demograf iz Kragujevca koja se skoro dvije decenije bavi problemom bijele kuge. O fenomenu bijele kuge pisala je i u svojim knjigama “Zašto Srbi nestaju i “Kuda ide naša omladina” koje su doživjele višestruka izdanja.

U ima domaćina dobrodošlicu je poželjela direktorica Narodne biblioteke, Milica Lažetić.

Demografski podaci pokazuju da je natalitet u Republici Srpskoj i Srbiji veoma loš.
“Od očekivanih 40 miliona stanovnika Srbija danas, na početku trećeg hrišćanskog milenijuma ima samo 7.100.000 stanovnika, a prema prognozama demografa od očekivanih 27 miliona Srba u Srbiji živi samo 5.900.000. Slična situacija, je i u RS gdje su demografi prognozirali da će prema posljednjem popisu biti oko milion i po ljudi, a trenutno ih je milion i 320 hiljada”, riječi su autora.

Poseban akcenat je stavljen na veliki porast abortusa. “Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na 1000 žena u fertilnom periodu u Belgiji i Irskoj godišnje se izvrši 5 abortusa, a u Srbiji čak 92. Svake godine zbog abortusa u Srbiji nestane grad veličine Novog Sada ” istakla je Spasić.
Prema njenim riječima, podaci za Srbiju pokazuju da jedna majka rodi u prosjeku manje od jednog djeteta (0,81), a za proširenu reprodukciju bila bi potrebna 3 do 4 djeteta. U Republici Srpskoj je stanje nešto bolje jer u prosjeku po majci dolazi 1,2 djeteta. Svake godine u RS nedostaje 7100 beba tj. 40 % beba se rađa manje nego što je potrebno da se održi postojeće stanje. Ako se ovaj trend nastavi bićemo manjina u sopstvenoj državi.

Ovom predavanju je prethodilo predavanje učenicima SŠC „Pero Slijepčević“ u našem gradu na temu “Kuda ide naša omladina”.

Podijelite vijest