Održano pjesničko veče Sretena Vidakovića u Gacku

U četvrtak 22. decembra, u Gacku je održano veče poezije gatačkog pjesnika, Sretena Vidakovića. U prepunoj sali Parohijskog doma, Sreten je po prvi put gatačkoj publici recitovao najljepše stihove iz svoje tri zbirke poezije. 

Kratak pjesnički dosije i riječi recenzenata, publici je govorio profesor srpskog jezika, Miloš Šuković. Nije izostao i njegov lični osvrt na poeziju pjesnika koja, kako kaže, liječi, okrepljuje, nadahnjuje.Šuković primjećuje da je Sretenova poezija ozbiljna, kojom nas „ubjeđuje i mami“.

Vidaković piše, jer nema drugog izbora. To je način življenja neodvojiv od poezije. „Prodisao je kroz pjesmu, njom nas voli, tješi, opominje“, rekao je Šuković. Dodaje da je tajna njegove poezije je u 30 slova koje, kao je rekao, „vješto miješa i sve polaže na jedno – na pjesmu“.

Da Sretenovu poeziju svi vole, prihvataju i razumiju, potvrdilo je prisustvo velikog broja sugrađana. Od srednjoškolaca, prosvjetnih radnika, radnih kolega, pa sve do onih koji, uslovno rečeno, samo vole umjetnost i njoj se dive. Njegova poezija jeste baš to – umjetnost, ali, sva tajna nije samo u tome. Način interpretacije i činjenica da svaku pjesmu iz tri zbirke zna napamet, dokaz je ljubavi između čovjeka i pera. Svakom stihu se predaje s ljubavlju i time nas kupuje.

Sreten Vidaković rođen je u Danićima kod Gacka. U Gacku je završio srednju školu a radi u JP „R i TE“ Gacko. Učestvovao je na mnogobrojnim skupovima, Vidovdanskim susretima, Dučićevim večerima, Smederevskim jesenima. Njegove stihove možemo pronaći u Antologiji srpskog pjesništva, Zbornicima -Dučić, Šantić, Lirski krugovi, Nova zora, Vidoslov,Ćorićevi susreti i drugi.

Šta nas to novo očekuje iz pjesničke radionice ovoga umjetnika, ostaje enigma do nekih, novih večeri poezije.

Podijelite vijest