Održana Svetosavska akademija 2018. (Foto)

U organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko, u Domu kulture svečanom akademijom uz prisustvo đaka, prosvjetnih radnika i predstavnika privrednog i kulturnog života opštine, sinoć je  počelo obilježavanje školske slave, Savindana. Kroz pjesmu, muziku i stihove, na djelo i život o Svetom Savi, tokom programa podsjetili su nas osnovci i srednjoškolci iz Gacka.

Akademija je simbolično otvorena himnom o Svetom Savi u izvođenju hora Svete Jelene Anžujske, a besjedu u čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja govorio je protojerej stavrofor, sveštenik Prve gatačke parojihe, Velimir Kovač.

Učenica SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, gimnazijalka Ana Ilić, nagrađena je za najbolji literarni rad na ovogodišnju temu konkursa „Sveti Sava – praštanje i pomirenje“, koji već tradicionalno raspisuje SPKD „Prosvjeta“ Gacko. Druga je bila Milica Rončević, učenica trećeg razreda gimnazije, dok je na trećem mjestu bila Marija Todorović, učenica drugog razreda gimnazije SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko.

U konkurenciji likovnih radova po konkursu, prvo mjesto po odluci žirija podijelili su srednjoškolci iz Gacka, Sandra Divljan i Blagoje Govedarica.

Prosvjetinim priznanjima i novčanim nagradama koje je obezbijedila Opština Gacko, nagrađeni su i najuspješniji gatački osnovci i srednjoškolci, koji su ostvarili zavidne rezultate na školskim takmičenjima. Nagrade učenicima i njihovim profesorima uručili su predsjednik „Prosvjete“, Radomir Vučković i predsjednik SO Gacko, Jovan Kovačević.

Za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz matematike, nagrađen je učenik OŠ „Sveti Sava“ Gacko, Uroš Šojić i nastavnica Anđa Milošević.

Kada su u pitanju srednjoškolci, za drugo mjesto na republičkom takmičenju iz ruskog jezika nagrađena je Jelena Slijepčević i profesorica Mirjana Slijepčević.

Gatački đaci mogu se pohvaliti i sportskim uspjesima. Za prvo mjesto u fudbalu i košarci na Malim olimpijskim igrama, nagrađena je ženska fudbalska i košarkaška ekipa SŠC „Pero Slijepčpević“ Gacko i profesor Gligor Košutić. Za osvojeno prvo i drugo mjesto u atletici na istom takmičenju, nagrađeni su Bojana Dostinić i Kristina Šupić.

Za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz mehanike nagrađen je učenik Jovan Okiljević i profesorica Milanka Okiljević. Nagrađen je i učenik Ognjen Dostinić i profesorica Veronika Milović, za osvojeno prvo mjesto na Regionalnom takmičenju  iz predmeta Modelovanje pomoću računara.

Nagrada je otišla i u ruke učenika Uroša Ristovića i profesora Srđana Mandića, za osvojeno prvo mjesto na regionalnom takmičenju iz informatike. Za osvojeno prvo mjesto iz fizike na regionalnom takmičenju, nagrađen je i učenik Vladan Grgur i profesorica Laura Dostinić.

Ove godine nagrađen je i muzički uspjeh učenika Muzičke škole „Sveti Roman Melod“. Za osvojeno prvo mjesto u takmičenju iz klavira na Čarni festu u Lazarevcu , nagrađena je učenica Jana Antelj i nastavnik Gutović Miljan.

Organizaciju akademije su pomogli Opština Gacko, preduzeća Rudik i Termoelektrana, „Termograding“ i „Antikorozija“ Gacko.

Medijski pokrovitelji večeri bili su Radio Gacko i Sajt opštine Gacko.

Podijelite vijest