Održana radionica “Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja u BiH”

U Gacku je danas održana radionica u okviru projekta Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) pod nazivom “Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja u BiH”.

Gordana Rokvić Knežić, profesor poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjaluci pojasnila je da FAO daje podršku radnoj grupi koja je uključena u izradu strategije poljoprivrednog i ruralnog razvoja.

Na inicijativu Opštine Gacko, a uz pomoć i podršku Svjetske organizacije za hranu i poljoprivredu FAO, Opština Gacko će prvi put dobiti dokument koji će biti putokaz za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja za narednih pet godina.

„Ovde smo da potvrdimo ili odbacimo rezultate analize stanja koje smo proteklih mjeseci izvršili i da projektujemo ciljeve i mjere za naredni period. Identifikovaćemo izvore finansiranja jer ovakav dokument ne treba da bude samo osnov za finansiranje od strane opštine i njenog skromnog budžeta za poljoprivredu, nego i putokaz da apliciramo za fondove koji su sve češće jedini izvor finansiranja, ne samo za urbane potrebe, nego i za projekte poljoprivrede i ruralnog razvoja“, istakla je Rokvić Knežić.

Prema njenim riječima, cilj je osmisliti koji su to ključni proizvodi ovog područja, iako je već prepoznato gatačko goveče, ali i svi proizvodi od njega.

„Sve traženiji je spoj poljoprivrede i turizma koji se razvija i na području Opštine Gacko. Imamo sve veću potražnju turista za proizvodima ovog područja i tragamo za takvim projektima kojima ćemo podsticati još više da se razvija takva usluga u ruralnom području. Takođe, moramo razmišljati i o osnovnim potrebama stanovnika u ruralnom području koji će zadržati porodicu na selu jer je to osnov opstanka“, rekla je Rokvić Knežić i dodala da očekuje da će ovaj dokument biti osnova budućeg uspješnog razvoja i pozitivnih promjena.

Podijelite vijest