Održana radionica o matičnoj evidenciji u govedarstvu

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi – područna jedinica Trebinje, danas su u sali SO-e Gacko, održali radionicu na temu: Matična evidencija u govedarstvu. Radionica  je bila prvenstveno namijenjena vlasnicima junica iz Austrije, koji su danas dobili formulare i uputstva kako da vode evidenciju.  

Naime, u Gacko su 2014. godine, saradnjom Zemljoradničke zadruge Gacko i Asocijacije uzgajivača sivog alpskog govečeta iz Austrije, uvezene 32 junice iz Austrije, a prošle godine su junice uvezene i u Bileću, Nevesinje i Berkoviće.

Predavači radionice Đorđo Milinić, viši stručni saradnik u stočarstvu i Dragan Drvendžija, kontrolni asistent u Ministarstvu poljoprivrede RS, istakli su da matičnu evidenciju goveda rade prevashodno farmeri koji su kupili junice iz Austrije, jer je poznat pedigre tih životinja. „To podrazumijeva da će prva generacija junica i bikova od uvoza iz Austrije dobiti pedigre u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Dobra stvar je što su junice uvezene u Gacko, kako bi se očuvala autohtona rasa gatačkog sivog govečeta, koja je u Gacku jedinstvena oko 100 godina“, rekao je Dragan Drvendžija.

Prema riječima Drvendžije, životinje su se dosta dobro pokazale, mliječnost je u okviru onoga što je genetski potencijal. Prošle godine su iz Gacka odvezena četiri bika u centar u Banjaluku, dok je jedan bik ostao za osjemenjavanje životinja u Gacku.

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, u okviru svoji redovnih aktivnosti, u kotinuitetu je održavao radionice i predavanja u devet opština koje pokriva područna jedinica Trebinje.

Podijelite vijest