Одржана радионица наслеђе хране Источне Херцеговине – Промоција и очување

Данас је у сали СО-е Гацко у оквиру пројекта „Виртуално путовање траговима предака„ одржана радионица у циљу скретања пажње јавности на богато насљеђе хране од којег промовишемо и валоризујемо само један дио.

Радионица је окупила представнике пољопривреног и туристичког сектора и заинтересоване грађане да би се кроз радионицу презентовале могућности за препознавање, промоцију и валоризацију различитих производа, како би се извели закључци и приједлози  за конкретне активности у будућности.

Гордана Радовановић представник „Slow food“ Требиње истакла је да сваки пројекат полази од идентификовања неког проблема, а проблем је да имамо велики потенцијал у насљеђу хране, као важног дијела културе и идентитета нашег народа, али на прави начин не валоризујемо то насљеђе и ту велику културну вриједност.

„Циљ ове локалне радионице био је да са једне стране мотивишемо људе са презентацијом и разговором да препознамо сви заједно ту почетну тачку, да имамо нешто вриједно и да потражимо нове модерније начине промоције и валоризације. Имали смо три дискусије на три теме, а једна је шта то ми имамо још увијек као неке заборављене производе или сорте. Значајно је чути како у Гацку имате сорту старе пшенице, а људи овде не виде која је то вриједност и како се то може искористити на правилан начин“, рекла је Радовановић.

„Slow food“ Требиње је херцеговачке производе кајмак и сир из мијеха уврстио у свјетски каталог који консултује цијели свијет који жели да зна гдје има нешто аутентично и квалитетно.

Приједлози радних група са радионице биће обједињени у финални извјештај и послужиће за дефинисање наредних корака и наставак пројекта у корист веће и интензивније промоције насљеђа хране Источне Херцеговине.

Пројекат су организовали „Slow food“ Требиње и пољопривредни кластер Стара Херцеговина у сарадњи са Земљорадничком задругом Гацко.