Održana prva preduzetnička obuka u okviru IMPAKT inkubatora poslovnih ideja Opštine Gacko

Prva obuka za 14 lica (od ukupno 17 prijavljenih), koja su svojim biznis idejama aplicirali na Javni poziv za učešće u IMPAKT inkubatoru poslovnih ideja, održana je danas u prostorijama Opštine Gacko.

Učesnike preduzetničke obuke na početku je pozdravio načelnik opštine, dr Ognjen Milinković, istakavši da je Opština tokom ove godine izdvojila već određena sredstva kao vid podrške. Fokus je na zapošljavanju i samozapošljavanju, istakao je Milinković, ali, kako je rekao, ni  proizvodne ideje neće biti zanemarene.

„Mi smo ove godine izdvojili određena sredstva, i osim ovih 25 hiljada konvertibilnih maraka mi ćemo nastojati da još neke dobre poslovne ideje stimulišemo našim sopstvenim sredstvima. Važno je da možemo koristiti iskustva fondacije Impakt, jer planiramo u narednim godinama da izdvojimo 350 hiljada maraka i to sve do 2028. godine, što je plan Strategije razvoja. To će, vjerovatno, godišnje ići po 50 hiljada maraka više, da bismo za podsticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje u narednim godinama izašli na nekih pola miliona. Zlata su vrijedna iskustva fondacije Impakt i nadam se da ćemo u narednim godinama uspješno sarađivati“, kazao je Milinković, koji je prisutnima poželio uspješan početak obuke.

Viša stručna saradnica za aktivne mjere zapošljavanja u Investicijskoj fondaciji IMPAKT, Venesa Omerhodžić Klempić, istakla je da preduzetnička obuka traje mjesec dana. Po završetku, pet najbolje rangiranih biznis planova će dobiti mogućnost za bespovratnu finansijsku podršku u iznosu od 5 hiljada maraka.

Obuka će se provesti u šest termina, a preduzetnici su se kroz današnji prvi trening upoznali sa programom obuke, obavezama i krajnjim ciljem, ali i kroz razgovor sa drugim aplikantima i sami otkrili koja su njihova očekivanja od projekta.

„Radi se o šest termina, sa različitim trenerima iz različitih oblasti, koji će raditi sa grupom na izradi njihovih biznis ideja, na pripremi poslovnog plana, modela, na pripremama finansijskih projekcija što je izuzetno važno i korisno, a krajnji rezultat će biti pripremljeni biznis planovi. Preduzetnici su se danas upoznali sa cjelokupnim programom obuke, sa nekim njihovim obavezama u smislu redovnog učešća i saradnje sa trenerima. Prošli smo i kroz analizu izvodljivosti poslovne ideje, a predstavili smo i dokumente na kojima će raditi u narednim terminima“, rekla je Omerhodžić Klempić.

Za ovaj vid podrške odlučio se i naš sugrađanin, Slobodan Gutović, koji je jedan od učesnika obuke.

„Većina ljudi zna da imam privatnu radnju i da pokušavam da razvijem svoj biznis. Ovo je odlična prilika, i prva pomoć od kad sam počeo da se bavim privatim biznisom. Volio bih da ima ovakvih i sličnih projekata više, jer u mnogo čemu bi olakšalo privatnim preduzetnicima. Od obuke očekujem mnogo – bolje razumijevanje privatnog posla i naravno finansijsku podršku koja je nezaobilazna“, kazao je Gutović, u nadi da će njegov biznis plan biti jedan od odabranih.

Projekat se završava u prvoj sedmici novembra. Prema riječima Venese Omerhodžić Klempić, to će biti šesti finalni dan preduzetniče obuke, nakon čega će svi učesnici dobiti rok od deset dana kao bi zaokružili svoj poslovni plan i model.

„Finalizovani poslovni plan učesnici dostavljaju fondaciji IMPAKT, a mi ga prosleđujemo komisiji koja će sa tehničkog aspekta da ocijeni te poslovne ideje. Nakon toga, plan je da zakažemo javno predstavljanje poslovnih ideja, gdje će svi učesnici koji završe obuku predstaviti svoju poslovnu ideju i onda će na licu mjesta biti ocijenjeni od strane komisije i taj isti dan ćemo znati koji su najbolje rangirani“, zaključila je Omerhodžić Klempić.

Ovaj vid obuke je samo jedan od načina kojima Opština Gacko namjerava pružiti podršku preduzetnicima sa područja opštine. Naime, Opštinska uprava opštine Gacko namjerava u skorije vrijeme pokrenuti postupak dodjele subvencija u privredi, na godišnjem nivou, a koje će biti definisane Pravilnikom koji je u procesu izrade. U tom pravcu, kao veliko iskustvo poslužiće trenutno provođenje projekta Impakt inkubator poslovnih ideja u saradnji Investicijske fondacije IMPAKT i Opštine Gacko.

Podijelite vijest