Održana promocija knjige “Hercegovci- Srpski ratni dobrovoljci u ratovima Crne Gore i Srbije 1912-1918”

Sinoć je u Parohijskom domu u Gacku, održana promocija knjige „Hercegovci Srpski ratni dobrovoljci u ratovima Crne Gore i Srbije 1912-1918”.

Na samom početku, sve prisutne je pozdravio predsjednik SPKD „Prosvjeta“ iz Gacka, Radomir Vučković, koji je najavio goste govornike, a etno pjesmom, u izvođenju mlađane Mihaile Radmilović, ovo veče je dobilo i umjetničku notu.

Prvi se obratio Prof. dr Radoslav Milošević, predsjednik Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca, iz Trebinja. U ovoj monografiji, udruženje je sačinilo spisak 4336 ratnih dobrovoljaca sa prostora srezova Hercegovine.

“Prema statističkim podacima u knjizi, iz srezova Istočne Hercegovine, ratnih dobrovoljaca je najviše bilo iz Gacka, oko 907 dobrovoljaca. Ovi podaci treba da služe na čast Gačanima, čiji su se preci odazivali u dobrovoljce i pokazali svoje čojstvo i junaštvo”, rekao je Milošević.

Publici se obratio i mr Rajko Tanasijević, ukazujući na važnost svih potomaka ratnih dobrovoljaca, koji su učestvovali u sastavljanju građe za ovu knjigu. “Mi se ovde nismo okupili da bismo se promovisali, već da bismo ukazali na prednosti i nedostatke u knjizi. Sve nedostatke prihvatamo i mi i vi, jer ovu monografiju nisu napisali pojedinci već srpski narod”, dodao je Tanasijević.

Zvuci drevnog instrumenta, gusala, sa gudalom u rukama guslara Nikole Koprivice, upotpunili su sjelokupnu atmosferu.

Podijelite vijest