Održana osnivačka Skupština Udruženja uzgajivača gatačkog govečeta

U sali Skupštine opštine Gacko, danas je održana osnivačka Skupština udruženja pod nazivom „Udruženje uzgajivača gatačkog govečeta“. Za predsjednika udruženja izabran je uzorni poljoprivrednik, Milenko Lučić, dok je za predsjednika Skupštine udruženja izabran referent za poljoprivredu, Dušan Andrijašević.

Udruženje, koje je nastalo iz potrebe da se sačuva i zaštiti ova rasa goveda, djelovaće u okviru Opšte zemljoradničke zadruge Gacko.

“Gatačko goveče predstavlja dragulj bosansko – hercegovačkog govedarstva i jednu od najpoznatijih autohtonih rasa goveda koje se i danas uzgaja na širem rejonu Gacka i Hercegovine. Ciljevi ovog  udruženja će svakako biti okupljanje većeg broja uzgajivača gatačkog govečeta, rad na njegovom unapređenju i zaštiti, kao i zaštiti autohtonih proizvoda i geografskog porijekla tih proizvoda (kajmak, sir, cijeli sir, kajmak i sir iz mijeha) ali i ostalih proizvoda koji su nastali preradom mlijeka ove rase, kao i drugih rasa goveda i ovaca koje se uzgajaju na ovom području“, rekao je Andrijašević.

Podijelite vijest