Одржана инфо сесија о другој фази пројекта Виа Динарика

Инфо сесија за пријаву на Јавни позив за додјелу бесповратних средстава у оквиру друге фазе пројекта Виа Динарика (Подршка интеграцији/укључивању домаћих традиционалних производа (прехрамбени производи, рукотворине и сувенири) у туристичку понуду дуж стаза Виа Динарике у Босни и Херцеговини) одржана је данас у присуству представника пројектног тима Општине Гацко.

Данас је била прилика да током једночасовног онлајн састанка представници Виа Динарике дају додатна појашњења и смјернице за подносиоце пријава, које ће олакшати пријаву на позив и отклонити евентуалне нејасноће.

Сесији, која је имала и вид радионице, присуствовали су и представници Земљорадничке задруге Гацко али и Удружења пчелара, који ће у позивом прописаном року кандидовати пројекат из домена свог рада и дјеловања.

У овом случају, ради се о набавци опреме која ће побољшати квалитет рада овог Удружења, а тиме и корисника њихових услуга.

Приликом израде пројектне документације, Удружењу ће помоћи представници општинског пројектног тима, који ће почетком идуће седмице заједно радити на даљем дефинисању пројекта.

Овај јавни позив за додјелу бесповратних финансијских средстава је намијењен за пружање подршке корисницима дуж бијеле, зелене и плаве стазе Виа Динарике, с циљем интеграције/укључивања домаћих традиционалних производа (прехрамбени производи, рукотворине, сувенири итд.) у туристичку понуду у Босни и Херцеговини.

Општи циљ овог јавног позива је да допринесе побољшању економских прилика и животног стандарда дуж стаза Виа Динарике, путем интеграције домаћих производа у туристичку понуду.

Подсјећања ради, а о чему смо и раниjе писали, Виа Динарика је концепт који повезује седам држава, обухватајући Динарске Алпе од Словеније до Албаније. У протеклих неколико година, Виа Динарика је постала регионална туристичка дестинација која нуди планинарење свјетског ранга, бициклизам, скијање, риболов, кајакаштво, рафтинг, спелеологију и прегршт других могућности за истраживање Динарида, те упознавање традиционалног начина живота и гастрономије.

Друга фаза овог пројекта се проводи у сарадњи са домаћим партнерима – Министарством вањске трговине и економских односа Босне и Херцеговине, Министарством трговине и туризма Републике Српске, Федералним министарством туризма које и финансијски подржава пројекат, те локалним властима као и невладиним и приватним сектором активним у туризму.