Održan sastanak Štaba opštine Gacko za vanredne situacije: Usvojeni zaključci

Republička uprava civilne zaštite Republike Srpske najavila je da se od 16. do 20. januara očekuju obilne padavine uz jak do olujni jugo i upozorila na mogućnost izlivanja bujičnih vodotoka, pojavu klizišta i značajan porast velikih rijeka.

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske, najveća količina padavina se očekuje u Hercegovini, ponegdje i više od 250 milimetara po metru kvadratnom.

Postupajući po dobijenim instrukcijama od strane Republičke uprave civilne zaštite, a u skladu sa Planom odbrane od poplava u Republici Srpskoj u 2023. godini,  načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković zakazao je sjednicu Štaba za vanredne situacije, koja je održana danas, 14. januara sa početkom u 10 časova.

Jednoglasno su doneseni sledeći zaključci:

1. Obavezuje se Javno preduzeće “Komus” da izvrši provjeru očišćenosti šahtova, kanala i korita bujičnih vodotoka na području opštine Gacko i po potrebi izvrši čišćenje kako ne bi došlo do začepljenja usljed padavina.

2. Obavezuju se tehničke službe JP “Komus” i JP “Vodovod da u periodu povećane opasnosti od poplava i mogućih  sniježnih padavina, provjere ispravnost svoje mehanizacije i sa istom i određenim brojem ljudstva budu pripravne za blagovremenu i efikasnu intervenciju.

3. Obavezuju se Civilna zaštita i Vatrogasno-spasilačka jedinica da svoj režim rada i dežurstva u danima visokog i vrlo visokog stepena opasnosti od izbijanja poplava i kod nastanka poplava usklade sa novonastalom situacijom. Takođe, planiraju i sprovode neprekidno dežurstvo, koordiniraju rad sa drugim organima i privrednim subjektima opštine i preduzimaju druge mjere u cilju blagovremenog obavještavanja o izbijanju i širenju poplava.

4. U slučaju potrebe za pomoć, građani sa poplavljenih područja se mogu obratiti:

Civilnoj zaštiti – kontakt telefoni:  059/472-602 ili 065/459-565 (Perišić Mira)

– Vatrogasno – spasilačkoj jedinici- kontakt telefoni:  123  ili  066/935-373 (Vučković Aleksa).

 

Podijelite vijest