U opštini Gacko održan sastanak o aktuelnoj bolesti kod goveda

Juče je u kancelariji predsjednika SO-e Gacko, održan sastanak u cilju preduzimanja preventivnih mjera za sprječavanje pojave stočne zarazne bolesti, takozvane kvrgave kože kod goveda. Sastanku su prisustvovali Ljubomir Kalaba, direktor kancelarije za Veterinarstvo BiH, Zorana Mehmedbašić Devedžić, šef Odjeljenja za zdravlje i dobrobit životinja, Slaviša Kreštalica, šef Odjeljenja granične veterinarske inspekcije BiH, nadležni opštinski službenici, ovlašteni veterinarski inspektor i doktor veterine, kao i predstavnici granične policije.

Opština Gacko se nalazi u ugroženom području, pa je formiran i zajednički centar za kontrolu bolesti. Bolest  kvrgave kože se u zadnjih par mjeseci pojavila u Crnoj Gori i Srbiji i sva populacija goveda u tim zemljama je vakcinisana.

“Odluku o vakcinaciji mi ćemo donositi onog momenta kada se bolest pojavi u BiH. Nikakva nelegalna vakcinacija ili kupovina vakcine nije dozvoljena, jer nije donesena odluka da se životinje preventivno vakcinišu”, istakao je Kalaba. Prema njegovim riječima proces inkubacije traje 28 dana. Zadnji slučaj se desio 8. avgusta u Plužinama i ako se u ovom periodu bolest ne pojavi, prošla je kriza i bolest se u BiH neće ni pojaviti. Kalaba je dodao da je radi sprečavanja širenja bolesti doneseno Upustvo o zabrani uvoza u BiH, goveda, svježeg mesa, mliječnih proizvoda i slično, i ovim putem apeluje se na građane da se pridržavaju pomenutog uputstva.

Bolest kvrgave kože je bolest goveda koju karakteriše pojava groznice, čvorova na koži, mukoznim membranama i unutrašnjim organima, iznurenost, povećani limfni čvorovi, edem kože i u nekim slučajevima smrt. Ovo je jedna od ekonomski najznačajnijih virusnih bolesti sa prekograničnim efektom, koja se prvenstveno javlja kod goveda svih starosnih kategorija. Iako se ne prenosi na ljude, ova bolest uzrokuje značajne ekonomske štete kao rezultat smanjenja mliječnosti kod životinja, pojave pobačaja, steriliteta, oštećenja kože i posljedično obustave međunarodnog prometa, zbog čega predstavlja ozbiljnu prijetnju mljekarskom i stočarskom sektoru.

 

Podijelite vijest