Održan 14. Ilindanski narodni sabor Nadanići 2013.

Defileom kulturno-umjetničkih društava ulicama naše opštine koji je održan sinoć, počele su ovogodišnje Ilindanske svečanosti, povodom 14. Svesrpskog Ilindanskog sabora, Nadanići 2013. Uz prisustvo sveštenstva i brojnog naroda, svečanosti su nastavljene i danas, ispred crkve u ovom gatačkom selu.

U organizaciji Opštine Gacko, Crkvene opštine Gacko i parohije druge Gatačke, ovaj praznik je prerastao u ozbiljnu crkveno-narodnu manifestaciju.

Bogosluženje i svetu liturgiju služio je Vladika Atanasije Jeftić. Po završetku liturgije veliki broj građana pridružio se svečanoj litiji oko hrama, nakon čega je lomljenje slavskog kolača bilo praćeno brojnim zdravicama.

Posle svečanog ručka, ispred hrama upriličen je i prigodan kulturno – sportski program.

Kulturni dio programa je bio obogaćen igrom i pjesmom kako gostujućih kulturno-umjetničkih društava “Mladost” iz Pecke kod Valjeva i “Despot Đurađ” iz Ralje, tako i naših domaćih KUD “Zelengora” i “Sava Vladislavić”.

Pjesmom su nas pozdravili i guslari Vojin Tepavčević, Vukota Govedarica i Aleksa Rončević.

Ilindanski sabor je i ove godine okupio veliki broj domaćih takmičara, koji su se nadmetali u raznim disciplinama. Najuspješniji su nagrađeni priznanjima ali i novčanim nagradama.

 

Podijelite vijest