Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Odjeljenje IV G1 pobjednik „onlajn“ Regionalnog takmičenja iz demokratije

Učenici SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, odjeljenje IVG1, pobjednici su onlajn (online) Regionalnog takmičenja iz demokratije i ljudskih prava (projekat „Ja građanin“). Tema projekta je bila „Bezbjednost mladih u saobraćaju“.

Učenici su počeli raditi projekat 3. februara. Prema riječima prof. Jovane Petković koja je bila mentor, ovaj problem su izabrali jer je svakodnevno prisutan u našoj opštini, a akteri su upravo oni.

„Učenici su istražili izvore informacija, anketirali mlade vozače, obavili razgovore sa kompetentnim licima, slali dopise nadležnom Ministarstvu saobraćaja i veza i relevantnim institucijama. Uspostavili su saradnju sa Savjetom za bezbjednost saobraćaja Opštine Gacko kao i sa svim lokalnim subjektima bezbjednosti saobraćaja. Dobili su podršku Skupštine opštine Gacko, kojoj su podnijeli inicijativu za donošenje Pravilnika o radu Savjeta za bezbjednost saobraćaja opštine Gacko i Strategije bezbjednosti saobraćaja opštine Gacko. Učenici su uradili panoe, na kojima su prezentovali projekat, prikupili su svu potrebnu dokumentaciju i trebali obilježiti nedelju bezbjednosti saobraćaja. Ali to je osujetila pandemija. Mislili smo da će to biti kraj promocije projekta“, rekla je Petković.

Međutim, organizovano je prvo „onlajn“ takmičenje iz demokratije, na koje su se mogle dobrovoljno prijaviti sve ekipe koje su završile projekat.

„Na takmičenje sam prijavila ekipu IVG1, budući da su izvanredno uradili projekat. Pokazali su da su kreativni, odgovorni, aktivni mladi građani i naučili kako se mogu uključiti u proces kreiranja mjera javne politike. Zbog toga sam ponosna na njih. Raduje me to što je naporan rad na projektu krunisan ovom pobjedom“, zaključila je Petković.

Podijelite vijest