Od danas obavezna zimska oprema

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske, saopšteno je da od danas pa do 15. aprila sledeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila u Republici Srpskoj, kao i u BiH, moraju imati odgovarajuću zimsku opremu. Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 KM, saopšteno je iz AMS Republike Srpske.

Zimske gume na sva četiri točka obavezne su za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone.

Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake “MS”, “M+S” ili “M i S” i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra, saopšteno je iz AMS-a.

Na vozilu mogu da se nalaze i gume sa ljetnim profilom čija je dubina gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju da budu odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove u vrijeme zimskih uslova.

Za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske gume na pogonskim točkovima ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lance, lopatu i vreću pijeska od 25 do 50 kilograma.

(Srna)

Podijelite vijest