Oбиљежено 29 година од формирања славне Гатачке бригаде

Парастосoм погинулим борцима Одбрамбено – Отаџбинског рата Републике Српске у цркви свете Свете Тројице, посјетом спомен соби погинулим борцима ВРС и  полагањем цвијећа на споменик „Круна Гатачким јунацима“ обиљежено је 29 година од формирања славне Гатачке бригаде.

Свештеник прве Гатачке парохије, Велимир Ковач рекао је да је “Круна Гатачким јунацима” на мјесту које нас спаја и уједињује.

„Овај споменик је мелем на нашој души јер видимо окупљене људе разних идеологија, политичких странака и ставова, али заједнички наш став је да је наше мјесто овдје и да су ови људи заслужни што ми овдје стојимо и ту се потиру све наше разлике”, рекао је Ковач.

О  ратном  путу Гатачке бригаде, која је биљежила само побједе, говорио је Алекса Слијепчевић, предсједник Oпштинске Борачке организације Гацко. Гатачка бригада је по бројчаном капацитету спадала у средњу војну формацију, али када се мјери њен допринос у стварању Републике Српске она је била раме уз раме са најајчим бригадама Војске РС.

„Кроз Гатачку бригаду прошло је око 1300 бораца. У темеље Републике Српске уградила је 51 борца, око 200 бораца је теже и лакше рањено, а у другим јединицама ВРС погинуло је још 13 бораца из Гацка“, рекао је Слијепчевић.

Према његовим ријечима, гдје год су боравили припадници Гатачке бригаде, улијевали су сигурност код локалних бораца и цивилног становништва.

„Овај споменик нека буде извор наших сјећања на храбре српске витезове, нека ово мјесто буде зрак свјетлости садашњим и будућим генерацијама, свјетлост истине о борби за наша вјековна огњишта”, закључио је Слијепчевић.

Породицама погинулих бораца, њиховим потомцима, грађанима Гацка и присутним гостима, у име општине Гацко, обратио се начелник општине, др Огњен Милинковић и истакао да са поносом и емоцијама требамо помињати име Гатачке бригаде, а борце који су своје животе узидали у темеље Републике Српске не смијемо никада заборавити.

“Понос и част, али и привилегија је данас стајати овдје испред споменика Круна гатачким јунацима, на обиљежавању 29. годишњице формирања Гатачке бригаде. Пут којим је ишла наша славна бригада, током Одбрамбено – Отаџбинског рата био је тежак, али је био пут јунаштва и славе“, рекао је Милинковић и додао да нас пут и дјело Гатачке бригаде обавезују да чувамо нераскидиву везу и оно најсветије за шта су се њени борци борили, а то је слобода.

Испред Борачке организације РС, присутнима се обратио Слободан Илић и пренио порукe генерала Миломира Савчића који је био спријечен да присуствује обиљежавању Дана Гатачке бригаде.

Цвијеће на централни споменик положили су представници Општине Гацко, Борачке организације Гацко, Борачке организације РС, Борачких организација Билеће и Требиња, Рудника и Термоелектране Гацко, Социјалистичке партије Гацко, као и чланови породица погинулих бораца.

Oбиљежавање Дана Гатачке бригаде почело је синоћ у Дому  културе у Гацку гдје је промовисана гусларска пјесма о погибији команданта другог Гатачког батаљона и Начелника штаба Гатачке бригаде, мајора Бранка Копривице, аутора Николе М. Никчевића. У програму су наступили народни гуслари Ђорђије Ђоко Копривица, Васо Ђондовић, Јелена и Огњен Копривица.

О ратном путу мајора Банка Копривице, у име Гатачке бригаде и Општинске Борачке организације Гацко, говорио је Радош Вуковић.

Предсједник Општинске Борачке организације Гацко, Алекса Слијепчевић, уручио је захвалнице народним гусларима Ђоку Копривици и Васу Ђондовићу, као и аутору пјесме, Николи М. Никчевићу.