Obilježeno 16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici

U organizaciji  NVO “Ženski centar” iz Trebinja, u proteklih nekoliko dana obilježena je akcija 16 dana aktivizma, pod sloganom „Nadjačajmo tišinu“, s ciljem suzbijanja nasilja nad ženama i djecom. Putem uličnih akcija i niza informativnih i edukativnih sastanaka kako u našoj opštini, tako i u Nevesinju, Ljubinju, Berkovićima, Bileći i Trebinju, pokušalo se ukazati na sve veći broj nasilja na području Istočne Hercegovine.

Prema riječima izvršne direktorice centra, Ljiljane Čičković, opština Trebinje rebalansom budžeta planirala je sredstva za kupovinu zemljišta na kojem će biti izgrađena sigurna kuća za područje istočne Hercegovine. Izrazila je nadu da će i ostale Istočno – hercegovačke opštine obezbijediti sredstva za  žrtve porodičnog nasilja i podržati projekat.

Čičkovićeva je navela i sve aktivnosti koje organizacija “Ženski centar” sprovodi s ciljem smanjenja stope nasilja u porodici, od čega određene aktivnosti centra imaju i ekonomsku komponentu koja se u našem društvu izdvaja i kao najvažnija u osamostaljivanju i jačanju žene žrtve nasilja.

Ona je istakla da su slučajevi nasilja u porodici brutalniji nego ranije, ali da pozitivna činjenica što je sve više izrečenih privremenih mjera za počinioce. Pomak je i to što su se žrtve ohrabrile da progovore o nasilju u porodici i što javnost ima više senzibiliteta prema ovom problemu.

Na području Istočne Hercegovine u toku ove godine evidentirano je 45 takvih nasilja, što je za četiri puta više u odnosu na prije deset godina. U Gacku je evidentirano 10 slučajeva nasilja u porodici, u Nevesinju šest i u Bileći pet. Nasilje u porodici nije evidentirano u opštinama Berkovići, Ljubinje i Istočni Mostar.

“16 dana aktivizma protiv nasilja u porodici” je međunarodna kampanja koja se obilježava širom svijeta od 1991. godine, pozivajući na uklanjanje svih oblika nasilja u porodici putem podizanja svijesti na lokalnom, državnom, regionalnom i međunarodnom nivou, jačanja lokalnih aktivnosti i demonstriranja solidarnosti sa aktivistima širom svijeta.

Kampanju vode nevladine organizacije koje rade na sprečavanju i suzbijanju nasilja prema ženama u 6 država regiona (Srbija, BiH, Makedonija, Hrvatska, Slovenija i Austrija). Najveći dio aktivnosti volonterski obavljaju partnerske organizacije, uz podršku skoro 200 organizacija iz regiona.

Podijelite vijest