Obilježen Svjetski dan osoba sa autizmom

Dan koji slavi različitost, 2. april – Svjetski dan osoba sa autizmom, danas je obilježen u Udruženju roditelja i prijatelja djece i omladine sa posebnim potrebama “Rastimo zajedno” Gacko. U saradnji sa učenicima osnovne i srednje škole, mališanima Dječijeg vrtića i JU “KSC” Gacko, predstavljena je simbolična svečanost pod nazivom “Rasti sa mnom, a ne pored mene”, kojom su pokušali ukazati na poštovanje i razumijevanje osoba sa autizmom. U programu su učestvovala i djeca korisnici centra.

Da je drugi april veoma važan datum za ovu populaciju, na samom početku programa rekla je predsjednica Upravnog odbora ove ustanove, Gordana Kekić. Problem osoba sa poteškoćama u psiho- fizičkom razvoju je veoma težak, rekla je Kekić, kojem moramo prilaziti sa velikom ljubavlju, odgovornošću i pažnjom.

“Htjeli smo da upoznamo užu i širu javnost da osobe sa autizmom postoje i u našem gradu. Treba da ih prihvatimo okave kakvi jesu, da žive zajedno sa svima nama, a ne pored nas. Na ovu populaciju moramo ukazivati svakog dana, ne samo danas. Našoj djeci dužni smo učiniti život dostojan čovjeka”, rekla je Kekić.

Tokom programa izveden je pozorišni komad “Cvjetkovići”, u kojem su učestvovala djeca udruženja, himna autizma “Tajna nad tajnama”, a zapjevali su i mališani Dječijeg vrtića Gacko.

“Poštujte dječija prava, ne samo danas nego i svaki drugi dan, kroz igru riječi i djela. Dajte priliku da pokažu sebe i svoje mogućnosti, a njihove mogućnosti su ogromne. Ponekad, budite i vi dijete. Češće, svakodnevno, budite dio njihovog odrastanja”, poručeno je sa današnje svečanosti, koja je završena simboličnom porukom – “Rasti sa mnom, a ne pored mene”.

Podijelite vijest