Obilježen Dan opštine Gacko

U Brljevu kod Gacka, danas je obilježeno 76 godina od ustanka u Drugom svjetskom ratu i Dan opštine Gacko. Obilježavanje je počelo iznošenjem zastave na brdo Gat – zborno mjesto ustanika, kao znak sjećanja na časne pretke.

U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika boračke organizacije, predstavnika lokalne vlasti u Gacku i mještana okolnih sela, služen je parastos palim ustanicima i položeno cvijeće na spomenik na Brljevu.

Načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović, rekao je da ono što slavimo kao najznačajniji datum, klica je ustanka koja je počela 6. juna 1941. godine i pronijela se cijelom sjevernom Hercegovinom. „Prema tvrdnji istoričara u narednih 5-6 dana bilo je više od 1000 pušaka koje su spasile srpski narod od istrebljenja. Stvorili smo Republiku Srpsku i treba da volimo, njegujemo i pazimo, mnogo više nego što smo radili do sada, i da budemo više ujedinjeni nego što smo danas“, rekao je Radmilović.

O značaju ustanka i istorijskim aspektima govorio je profesor istorije, Milan Nikčević, a tokom programa obratio se predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske, general Miomir Savčić.

U svom obraćanju čestitao je Dan opštine sa željom da sve buduće praznike dočekujemo u miru i slozi. „Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas ovde na ovom svijetlom mjestu srpske istorije, mjestu koje dokazuje i pokazuje koliko je visoka svijest o patriotizmu, želja za slobodom naroda ovog prostora i koji je upravo na ovom mjestu tog 6. juna donio odluku da uzme svoju sudbinu u svoje ruke“, rekao je general Savčić.

General Savčić je dodijelio zlatnu značku, najveće odlikovanje Boračke organizacije Republike Srpske, Stojanki Tepavčević, majci poginulih boraca Dušana i Milana Tepavčevića.

A u susret obilježavanju Dana opštine, sinoć je u sali Parohijskog doma upriličeno predstavljanje knjige „Spasavanje savezničkih avijatičara“.

Podijelite vijest