Obilježen Dan opštine Gacko

Podizanjem zastave na brdu Gat – zbornom mjestu ustanika, u Brljevu kod Gacka danas je obilježeno 75. godina od početka ustanka i Dan opštine Gacko.

U prisustvu velikog broja zvanica, predstavnika boračke organizacije, načelnika susjednih opština, predstavnika lokalne vlasti u Gacku i mještana okolnih sela, služen je parastos palim ustanicima i položeno cvijeće na spomenik na Brljevu.

Načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović, u svom obraćanju rekao je da značaj ovog ustanka, osim u okviru Ćorovićevih susreta i zavičajnih druženja, na žalost u srpskoj istoriji još nije dobio svoje značajno mjesto. „Ustanak tih razmjera je bila borba za opstajanje i herojsko djelo, i to herojsko djelo opština Gacko slavi kao svoj dan“, rekao je Radmilović.

Tokom programa, obratili su se i predsjednik Boračke organizacije opštine Gacko, Slobodan Ilić i mladi istoričar, profesor dr Gligor Samardžić.

Ovom prilikom dodijeljene su nagrade i diplome za najuspješnije na Petim susretima radnika opštine Gacko, kao i plakete kao posebna priznanja za šestoricu dobrovoljnih davaoca krvi.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa predstavili su se dva kulturno-umjetnička društva iz Gacka, „Sava Vladislavić“ i „Zelengora“, narodni guslari Vojin Tepavčević i Nenad Ivković, pjevačke grupe “Tešan Podrugović” i “Sava Vladislavić” i pjesnici Sreten Vidaković i Milan Nikčević.

Podijelite vijest