Obilježen Dan Gatačke brigade

Juče je u Gacku obilježen dan formiranja Gatačke brigade Vojske Republike Srpske. Sedmi avgust je izabran simbolično, jer je na taj dan, prva gatačka vojna formacija, pod gatačkom komandom otišla na izvršenje prvog borbenog zadatka na trebinjsko ratište.
Pomen poginulim borcima u novoizgrađenom hramu Svete Trojice, služio je Vladika Atanasije uz sasluženje sveštenstva, a postavljen je i krst na trgu u centru grada gdje će uskoro biti izgrađeno spomen obilježje. Ponuđena su tri idejna rješenja spomenika, od kojih će se u narednom periodu izabrati konačno rješenje.
Vijence u spomen sobu položili je predsjednik BORS-a Milomir Savčić, a ispred opštine Gacko zamjenik načelnika opštine, Radoica Antunović i predsjednik skupštine, Jovan Kovačević. Počast poginulim borcima odali su i načelnici opština Kalinovik i Trnovo, boračkih organizacija Gacka, Nevesinja, Bileće, Ljubinja, Foče i Trnova.

Predsjednik BORS-a, Milomir Savčić zahvalio se gatačkim borcima na ogromnom doprinosu u stvaranju Republike Srpske.
„Ovo je prilika da se sjetimo, ne samo ratnog puta proslavljene gatačke brigade koja je stizala na skoro sva ratišta, nego da se sjetimo svih poginulih saboraca, da vidimo u kakvoj su poziciji njihove porodice i koliku još obavezu imamo prema tim porodicama“, rekao je Savčić.
„Nismo zadovoljni sa društvenim statusom Boračke organizacije, ali neke stvari po tom pitanju se mijenjaju. Vlast je shvatila potrebu da Boračka organizacija zbog svoje istorijske uloge u stvaranju Republike Srpske i zbog brojnosti članstva zaslužuje poseban status u odnosu na druge organizacije“, dodao je Savčić.
Predsjednik Boračke ogranizacije opštine Gacko, Slobodan Ilić, rekao je da je Gatačka brigada nosilac ordena Radovna Karadžića, osam gatačkih boraca je odlikovano medaljom Milana Tepića.
„Na ratištu je živote izgubilo 49 gatačkih boraca, a u spomen sobi su imena 142 poginula borca koji su ginuli širom BiH, a njihove porodice su nakon rata doselile u našu opštinu. 1500 boraca je prošlo kroz gatačku brigadu, 274 su ranjena, a svaki poginuli borac je posmrtno odlikovan“, istakao je Ilić.
Ispred opštine Gacko, prisutne je pozdravio predsjednik SO-e Gacko, Jovan Kovačević.
„Ovo je način da se odužimo palim borcima, ali i da se njihovo djelo sačuva od bilo kakvog zaborava, da ostane kao vječito sjećanje svim generacijama, a ne samo ovoj koja je sa njima živjela i ratovala i dala svoje živote kako bismo mi ovde mogli slobodno da živimo“, rekao je Kovačević.
Obilježavanje dana Gatačke brigade nastavljeno je u sportskoj dvorani uz kulturno-umjetnički program, nakon čega je u restoranu „Karmen“ simbolično upriličen vojnički ručak.

 

Podijelite vijest