O uređenju hrama i trga u Gacku, juče definisani detalji

Jedan u nizu sastanaka o uređenju Trga Save Vladislavića i platoa ispred novog hrama održan je i juče. Načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković o detaljima projekta razgovarao je sa predstavnici Crkvene opštine, članovima Odbora za izgradnju i akademskim slikarom Dariom Stanimirovićem, koji je ponudio idejna rješenja estetskih detalja na samom trgu.

Definisani su detalji koji u postojećem projektu nisu bili obuhvaćeni, posebno ono što je bilo vezano za crkvu, rekao je starješina hrama Svete Trojice, Velimir Kovač.

„Izmijenili smo neke detalje koji nisu bili baš primjereni da stoje ispred crkve. Dario je radio naš ikonostas u hramu čak i kamenorezačkim radovim i klesanjem kamena se bavi, tako da je njegovo djelo ikonostas koji je postavljen u hramu. Pozvali smo ga da nam pomogne oko tih detalja ovdje na trgu. Uglavnom, razgovarali smo o estetskim detaljima koji ćemo da uvrstimo u postojeći projekat, a sve ostalo ide svojim tokom. Gledamo da dobijemo na vremenu, da popravimo što nije bilo dobro“, rekao je sveštenik Kovač.

Načelnik opštine, dr Ognjen Milinković, podsjetio je da je u pitanju jedan od kapitalnih projekata koji će Opština Gacko raditi u ovoj godini.

„Dodatno smo usaglasili i precizirali određene detalje. Izdvojili smo sredstva u budžetu i sledeći korak je procedura izbora najpovoljnijeg izvođača radova, nakon čega, ako sve bude po planu, i radovi mogu početi. Procijenjena vrijednost ugovora je oko 300.000 KM“, rekao je Milinković.

Podsjećamo, o dosadašnjim radovima i daljim aktivnostima na uređenju hrama, načelnik opštine razgovarao je i sa Episkopom Zahumsko-hercegovačkim i primorskim Dimitrijem, koji je nedavno posjetio novi hram Svete Trojice u Gacku.

Podijelite vijest