Narodna biblioteka Gacko obilježila 63 godine postojanja

Javna ustanova „Narodna biblioteka“ Gacko, osnovana odlukom Skupštine opštine Gacko 1957. godine, juče je obilježila 63 godine postojanja.

Direktor ove ustanove, Radomir Vučković, naglasio je da biblioteka ima oko 25.000 knjiga i oko 550 članova, te da je kao takva, u odnosu na broj stanovnika, vrlo značajna u regionu.

“Kultura čitanja čini temelj obrazovanja, pojedinca, kolektiva, države i zajednice. Biblioteka je svetionik srpske kulture. Izuzetno je važno da mladi zavole knjigu i da kod njih razvijemo istinoljublje”, rekao je Vučković.

Prema podacima iz biblioteke, najčitanija knjiga stranog autora u 2020. godini je “Žeđ” Jua Nesbea, a od domaćih autora najčitaniji roman je bio “Veliki juriš” Slobodana Vladušića.

Za najbolje čitaoce ove godine proglašeni su:

  1. Miloš Šuković
  2. Tamara Marković
  3. Radenka Glogovac
  4. Javorka Ilić

Iz redova srednjoškolaca, čitaoci koji su najviše posjećivali ovu ustanovu, birali najbolje klasike i pratili sve njene aktivnosti, bili su:

  1. Bojana Radmilović
  2. Tijana Bejat
  3. Olja Ilić

Za najbolje najmlađe čitaoce proglašeni su:

  1. Jana Mučibabić
  2. Stefan Višnjevac
  3. Milena Milićević

Zahvalnice su uručene u prisustvu načelnika Opštine Gacko, Ognjena Milinkovića, koji je mogao čuti najvažnije rezultate Narodne biblioteke u protekloj godini ali i planove za naredni period.

Na ovoj skromnoj svečanosti upriličena je i dodjela paketića malenom Davidu Kosoviću (djetetu radnika ove ustanove).

“Puno se zahvaljujemo svim vjernim čitaocima i nadamo se da ćemo ispuniti Vaša očekivanja i u 2021. godini. Srećna Nova godina i Božić”, poručuju iz ove ustanove kulture.

(IZVOR: Zvanična FB stranica Narodne biblioteke Gacko)

Podijelite vijest