Narodna biblioteka Gacko: Čitanje je ipak u modi

Uprkos činjenici da nam je preko interneta i društvenih mreža manje – više sve dostupno, ljubitelja knjige i danas ima. To nam je potvrdila i direktor Narodne biblioteke Gacko, Milica Lažetić, koju smo posjetili i porazgovarali o čitalačkoj publici i interesovanju Gačana za pisanu riječ nastanjenu između korica knjige. Aktivnih čitalaca svake godine ima čak preko 500, a krajem godine oni koji se posebno ističu budu i nagrađeni. Naravno, knjigom.

                   Direktor, Milica Lažetić

“U Narodnoj biblioteci ima preko 20 hiljada knjiga, što je u odnosu na 2015. godinu veliki pomak. Svake godine biblioteka ima preko 500 aktivnih članova. Prednjače djeca, osnovci, a biblioteku posjećuju i studenti ali i penzioneri. Najviše čitaju djeca kroz lektire. Obnovili smo fond lektira, tako da djeca kod nas rado dolaze i borave u čitaonici“, kaže Lažetić.

U biblioteci kažu da se svake godine trude da nabave nove naslove, a u zadnje tri godine napravljen je značajan pomak. Elektronski su unešeni naslovi svih knjiga, sa osnovnim podacima. Školska literatura, klasici, istorijska i literatura za naučno – istraživačke radove, fundus je kojim, između ostalog, biblioteka raspolaže.

“U fundusu biblioteke nalaze se i knjige koje su korisne za naučno – istraživačke radove. Takvih naslova biblioteka broji nekolicinu i one nisu dostupne za iznajmljivanje, osim u prostorijama biblioteke u toku radnog vremena. Biblioteka raspolaže djelima iz zavičajne zbirke našeg Novaka Mandića Studa, koja je tražena iz susjednih zemljama. Tu je i istorijska literatura, Prvi svjetski rat, koja je tražena kod osnovaca za potrebe pisanja referata iz istorije na pomenutu temu. Djeca su boravila tokom cijele godine ovdje. Izrađivali smo panoe iz različitih predmeta. Cilj nam je bio da biblioteka postane neko mjesto gdje djeca često dolaze“, rekla je Lažetić, ističući da se trude da nabave i one druge, popularne naslove.

Roman „Koreni“ Dobrice Ćosića, knjiga je koja se najviše čitala ove godine. Djeca i odrasli, bez razlike. Možda zbog aktuelne istoimene TV serije, a možda je razlog ponovno vraćanje našim domaćim piscima koji su obilježili školske dane mnogima od nas.

U čitaonici biblioteke tokom ove godine najviše su boravili studenti i učenici, osnovci i srednjoškolci. Lažetić poziva i sve penzionere, koji jesu korisnici biblioteke, ali ne i čitaonice gdje mogu doći i pročitati dnevnu štampu i uopšte se koristiti internetom.

„Ono što je nama važno je da građani znaju da uvijek stojimo na raspolaganju i da smo tu upravo za njih. Od najmlađih do najstarijih. Svake godine najaktivnije čitaoce nagradimo knjigom, i to je praksa zadnjih pet-šest godina“, ističe Lažetić.

Kada se podvuče crta, ova godina je bila uspješna, kaže Lažetić. Zaposleni u biblioteci posjećivali su mnoge seminare i ostvarili dobru saradnju sa kolegama iz susjednih gradova i zemalja. Imali su posjetu kolega iz Trebinja, a naredne sedmice praviće i mini radionicu pred novogodišnje praznike za one najmlađe. U narednoj godini cilj je, kako kažu, dodatno poboljšanje statusa Narodne biblioteke Gacko. Zaposleni u ovoj obrazovnoj ustanovi pozivaju sve one koji još uvijek nisu postali korisnici biblioteke, da to učine što prije. Jedno je sigurno – biblioteka je kvalitetno opremljena, a dobrih naslova vam neće faliti. Da bi se i sami uvjerili, znate šta vam je činiti.

Podijelite vijest