Najava: Predstavljanje izložbe „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ i „Rusko čudo“

U nedelju 18. februara, u 19:00 časova u Domu kulture u Gacku biće predstavljena izložba „Sveti zaštitnici ruske zemlje“ i „Rusko čudo“. U pitanju je izložba koja je nakon muzeja i galerija u Foči i Višegradu, a posredstvom ruske ambasade, stigla i kod nas.

Izložba ima dvije cjeline:

Prva cjelina, „Sveti zaštitnici ruske zemlje“, tiče se foto reprodukcija ikona Svetaca zaštitnika ruske zemlje, kojima se Rusi tokom vijekova mole za zaštitu svoje otadžbine. Unutar te cjeline, posjetioci će moći da vide i kako izgleda ordenje kojim Rusija daruje najzaslužnije, a koja nose imena svetaca.

Druga cjelina izložbe, „Rusko čudo“, je izložba koju predstavlja muzejski kompleks „Kolomensko“ i tiče se drvene palate cara Alekseja Mihajloviča, koja je izgrađena 1667. god nedaleko od Moskve.

Biće predstavljena fototipska izdanja gravura, akvarela, crteža slika, litografija na kojima je prikazana pomenuta palata, kao i portreti vlasnika palate.

Izložba je opširna, preko 70 panoa sa fotografijama, sa detaljnim opisima i legendama, a kao takva da je interesantna za poštovaoce pravoslavlja, istorije Rusije, arhitekture, ikonopisa.

Iz JU KSC Gacko pozivaju sve sugrađane da dođu i uživaju u ovoj, kako ističu, cjelovitoj i vrijednoj izložbi.

Dobrodošli.

Podijelite vijest