Najava: Izložba “Nevesinjska olimpijada” u četvrtak u Gacku

Ministarstvo prosvjete i kulture RS, u saradnji s Muzejom Hercegovine Trebinje, u četvrtak 28. novembra sa početkom u 19 časova u Domu kulture u Gacku predstavlja izložbu „Nevesinjska olimpijada” i time počinje promociju ovog  važnog kulturnog događaja u toku 2019. godine.

Nevesinjska olimpijada nalazi se na Preliminarnoj listi nematerijalnog nasljeđa Bosne i Hercegovine, tj. Republike Srpske, i u toku 2019. godine trebalo bi da bude uvrštena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa kao kulturna praksa s područja Hercegovine, i time bude četvrti zaštićeni element sa ovog evropskog područja.

Izložbu „Nevesinjska olimpijada za UNESKO” čine panoi na kojima je predstavljen istorijat manifestacije pripremljen na osnovu arhivske građe, novinskih tekstova i starih fotografija. Viteški duh, čast i dostojanstvo, Nevesinjci su duboko urezali u svoju tradicionalnu svetkovinu. Bogato kulturno nasleđe i stare sportove uspješno čuvaju od zaborava, istovremeno dajući ovoj manifestaciji moderne tonove i savremene vidike.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane sugrađane, ljubitelje tradicije, konjičkih trka, tradicionalnih viteških vještina, da dođu i pogledaju izložbu i time daju podršku projektu “Nevesinjska olimpijada” za UNESKO nematerijalno nasleđe.

Podijelite vijest