Најава: Добро дошли на Вече гатачких великана

„Ни сиромашније земље, ни већег богатства у карактерима. Ни мање земље ни већег броја правих људи.“

Поштујући ове ријечи Светог Владике Николаја, а уважаваујићи чињеницу да је Гацко утемељено на међи царстава на којој су разборитост и јунаштво били једини гаранти слободе, те да је кроз историју овај крај Високе Херцеговине давао ратнике и пјеснике, државнике и светитеље, у петак 5. новембра са почетком у 18 часова, Општина Гацко Вас позива у Дом културе на отварање изложбе “Дипломата Петра ВеликогСАВА ВЛАДИСЛАВИЋ РАГУЗИНСКИ” и представљање романа “Дурбин грофа Саве Владиславића” аутора Велимира Ивановића.

У наставку вечери, биће уприличена и Свечана академија „Бранич свога рода“, поводом 200-годишњице рођења и 110 година од смрти Стојана Ковачевића.

Изложба о грофу Сави Владиславићу садржи више од 100 докумената, слика, цртежа и фотографија артефаката који свједоче о импозантном животном путу, дјелу и завјештању „најмоћнијег Србина након Цара Душана“. У Гацку ће бити представљена захваљујући Радио телевизији Србије, Националној библиотеци Републике Бурјатија и Представништву Министарства спољних послова Русије у граду Улан Уде, престоници републике Руске Федерације на чијем се крајњем југу налази град, древни Тројицкосавск, који је основао гроф Сава Владиславић у част Светог Саве.

Свечана академија „Бранич свога рода“ реализује се у склопу прославе јубилеја везаних за личност Стојана Ковачевића у организацији ЈУ Музеји и галерије Никшић, Општине Гацко и Културно – спортског центра Гацко, као и Црквених општина Никшић и Гацко.

Добро дошли!