Nagrada „Vladimir Ćorović“ istoričaru Miladinu Miloševiću za životno djelo

Žiri za dodjelu nagrade „Vladimir Ćorović“, u sastavu prof. dr Draga Mastilović, vanredni profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu (predsjednik), prof. dr Radmilo Pekić, redovni profesor Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici (član) i prof. dr Miloš Ković, redovni profesor Univerziteta u Beogradu (član), jednoglasno je odlučio da se nagrada „Vladimir Ćorović“ za 2022. godinu dodijeli istoričaru Miladinu Miloševiću za životno djelo.

Žiri je konstatovao da je Miladin Milošević svojim višedecenijskim radom na polju arhivistike i istoriografije dao izuzetan doprinos srpskoj nauci. O tome nesumnjivo svjedoči i preko sedamdeset bibliografskih jedinica kojima je autor obogatio srpsku istoriografiju, čime je u potpunosti zaslužio ovo visoko priznanje.

“Ove godine obilježavamo 120 godina “Prosvjete”, 30 godina Republike Srpske, 30 godina obnavljanja “Prosvjete” u Gacku i 25 godina Ćorovićevih susreta (1997-2022)”, rekli su organizatori.

OVOGODIŠNJA TEMA NAUČNOG SKUPA – Srpsko nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini: Istorijski procesi ličnosti i ideje

24. Naučni skup istoričara ove godine počinje u četvrtak, 22. septembra. Svečana akademija i dodjela nagrade Vladimir Ćorović biće održana u 20 časova, čemu u 19 časova prethodi i izložba slika ,”Rusko –srpski odnosi u doba Petra Velikog”.

Izlaganje referata na ovogodišnju temu skupa – Srpsko nacionalno pitanje u Bosni i Hercegovini: Istorijski procesi ličnosti i ideje, na programu je u petak 23. septembra, u Parohijskom domu, sa početkom u 9 časova.

Naučni skup nastavlja sa radom u subotu 24. septembra, promocijom Ljetopisa Matice Srpske u čitaonica Narodne biblioteke, te promocijom Prosvjetinih izdanja u parohijskom domu manastira Sv. Petra Zimonjića u Danićima.

Organizatori susreta su Prosvjetin odbor u Gacku, pod pokroviteljstvom Opštine Gacko, Ministarstva prosvjete i kulture Vlade Republike Srpske i kancelarije za saradnju sa Srbima u regionu Vlade Republike Srbije.

Podijelite vijest