Načelniku opštine Gacko srednjoškolci uručili inicijativu za donošenje Strategije populacione politike

Učenici IVG1 Srednjoškolskog centra „Pero Slijepčević“ Gacko, u okviru projekta „Ja građanin“ iz demokratije i ljudskih prava, uz podršku mentora projekta prof. Jovane Petković-Aćimović, bavili su se problemom niskog nataliteta u opštini Gacko. Tokom februara provodili su kampanju pod sloganom: „Veći natalitet-veći prosperitet“, a za rješenje problema predlažu donošenje Strategije pronatalitetne populacione politike opštine Gacko.

Tim povodom, danas su posjetili Opštinu Gacko i načelniku Opštine, dr Ognjenu Milinkoviću, prezentovali svoj projekat i podnijeli Inicijativu za donošenje Strategije pronatalitetne populacione politike opštine Gacko.

Načelnik je istakao da je problem nataliteta jedan od najvažnijih i da je njegovo rješenje mora postati prioritet opštine. Učenici su dobili obećanje da će se na jednoj od narednih sjednica njihova mjera naći na dnevnom redu Skupštine Opštine Gacko.

“Vrlo sam zadovoljan činjenicom da mladi ljudi prepoznaju jedan ovakav ozbiljan društveni problem, kojem pristupaju na vrlo odgovoran način. To pokazuje i njihov rad na projektu koji su kandidovali, a mi smo tu da ih podržimo i zajedničkim snagama radimo na iznalaženju najboljih rješenja”, kazao je Milinković.

Milinković je saglasan da je mjera javne politike za koju se učenici zalažu od krucijalnog značaja za prosperitet Gacka.

Inicijativa ovih učenika naišla je i na podršku građana, pa je peticiju do sada potpisalo više od 500 Gačana. Ona ima i zakonsko utemeljenje, budući da postojeći zakoni koji sadrže pronatalitetne mjere akcentuju rad na populacionoj edukaciji i uspostavljanju lokalne populacione politike.

Tokom svojih aktivnosti, učenici su dobili pisma podrške od Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Ministarstva rada, Centra za demografska istraživanja RS, Fondacije „Djeca nam se rađala“, Ombudsmana za djecu RS, Udruženja „Kolijevka“, Načelnika opštine Gacko, sekretara SO Gacko, odbornika SO Gacko (predstavnika svih političkih partija koje su ušle u saziv skupštine), JU „Dječiji vrtić“ Gacko, OŠ „Sveti Sava“ Gacko, SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko i JU Centar za socijalni rad Gacko, Radio Gacka i Doma zdravlja “Prof. dr Savo Bumbić”.

Podijelite vijest