MUP RS: Počela akcija kontrole učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje “Republičku akciju pojačane kontrole vozača koji upravljaju vozilom pod djelovanjem alkohola” koja će se sprovoditi na putevima Republike Srpske u periodu od 21. januara do 24. februara.

Policijski službenici će u ovom periodu, na putevima za koje se procijeni da je pojačano prisustvo većeg broja ovakvih vozača organizovati kontrole učesnika u saobraćaju na prisustvo alkohola.

S obzirom da je upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i dalje u većoj mjeri prisutna pojava na našim putevima i jedan od faktora koji često dovodi do nastanka saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama, potrebno je aktivnosti usmjeriti na sprječavanje, otkrivanje i sankcionisanje ovog prekršaja.

Od ukupno 8.442 saobraćajne nezgode koje su evidentirane u 2012. godini, čak 1.117 saobraćajnih nezgoda prouzrokovali su vozači pod dejstvom alkohola, tj. 13,23 % njih. Policijski službenici su prošle godine zbog vožnje pod dejstvom alkohola iz saobraćaja isključili 15.133 vozača.

Apelujemo na vozače motornih vozila da budu odgovorni u saobraćaju i da ne voze ukoliko su konzumirali alkohol, jer  vožnja pod uticajem alkohola u većini slučajeva ima za posljedicu i nastajanje saobraćajnih nezgoda  sa povrijeđenim i poginulim licima.

Ne vozi dok piješ!

(MUP RS)

Podijelite vijest