Ministri Košarac i Pašalić u radnoj posjeti opštini Gacko

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić boravili su danas u radnoj posjeti opštini Gacko, gdje su sa načelnikom opštine, dr Ognjenom Milinkovićem i njegovim saradnicima razgovarali o unapređenju poljoprivredne proizvodnje. Nakon sastanka razgovarali su sa poljoprivrednim proizvođačima sa područja opštine Gacko.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković naveo je da je sa poljoprivrednicima razgovarano o unapređenju poljoprivredne proizvodnje i o mogućnostima povećanja proizvodnje mlijeka i mesa, kao i razvoja mesne industrije.

„To bi bio regionalni projekat koji bi uključio i okolne opštine, a sami to ne možemo odraditi bez pomoći Ministarstva za Spoljnu trgovinu BiH i resornog Ministarstva. Oni su iskazali spremnost da nam pomognu i radićemo aktivno u najskorije vrijeme u tom pravcu“, istakao je Milinković.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekao je da postoje pozitivni trendovi kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja, što ne znači da nema problema i da ne treba dalje raditi.

„Danas smo razgovarali o pitanjima vezanim za poljoprivredu, ali i vodoprivredu. Najbolji pokazatelji rasta proizvodnje su podsticaji koje mi isplaćujemo našim poljoprivrednim proizvođačima i oni su unazad pet godina veći za 30 posto. Prošle godine smo nabavili 45 junica i sličan program planiramo i za ovu godinu. Program je bio vrijednosti preko 200 hiljada maraka gdje je 50 posto obezbijedila Vlada, a 50 posto sami proizvođači i lokalna zajednica. Razgovarali smo o problemu otkupa mesa, što je trenutno najveći problem ovde jer postoje viškovi“, potvrdio je Pašalić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Staša Košarac  naveo je da postoji jasna politika unapređenja poljoprivrede i da je današnji sastanak potvrda nastojanja Opštine Gacko i Ministarstva da se nađu najbolji modeli kako bi se unaprijedila poljoprivredna proizvodnja u opštini Gacko.

„Danas smo došli do jednog dobrog modela da lokalna zajednica na čelu sa načelnikom generiše određena pitanja i traži uključenost institucija RS i zajedničkih institucija kako bi smo odgovorili na izazovna pitanja u kontekstu poljoprivredne proizvodnje u Gacku. Moraju se obezbijediti takvi kapaciteti koji će moći viškove proizvoda otkupiti, kao što to radi kompanija “Pađeni” kada je u pitanju mlijeko. U tom kontekstu ćemo u narednim danima intenzivno zagovarati određene investicije u Hercegovini, prvenstveno u Gacku, koristeći nedavno usvojeni zakon o javno privatnom partnerstvu u RS. Primjećujem i da međunarodne finansijske organizacije ne pridaju jednak tretman opštinama u RS i Federaciji BiH što za mene nema opravdanja i insistiraću na jednakom tretmanu“, zaključio je Košarac.

Najavljen je nastavak saradnje i pomoć lokalnoj zajednici i poljoprivrednim proizvođačima čija je proizvodnja do sada na značajnom nivou, kako bi se pozitivni trendovi nastavili i u budućem periodu.

Podijelite vijest