Milinković: Sabornost, a ne dnevna politika, uslov je opstanka Republike Srpske

Odbrana i opstanak Republike Srpske bili su, jesu i biće uslovljeni jedinstvom svih relevantnih političkih faktora čije je sjedište na teritoriji Republike Srpske, poručio je načelnik opštine Gacko Ognjen Milinković, reagujući na najnoviji istup bivšeg predsjednika SDS, Vukote Govedarice.

“Upravo to je razlog zašto su danas sabornost i jedinstvo nasušno potrebni, kao što je to bio slučaj početkom devedesetih. I nije ovdje samo riječ o nametnutoj Inckovoj odluci, već o čitavom repertoaru ataka na Republiku Srpsku, bilo da oni dolaze iz Federacije BiH ili iz onih centara moći koji BiH tretiraju onako kao što su to činili 1908. godine.

Sabornost i jedinstvo svakako ne znače da u stranačkom pogledu sada neko treba da prestane da bude ono što je bio i što jeste. Ova dva pojma znače da postoji zajedništvo oko minimuma vitalnog nacionalnog interesa srpskog naroda sa ove strane Drine, a to je opstanak Republike Srpske. U tom kontekstu nisu mi do kraja jasni najnoviji istupi gospodina Govedarice. Ne znam da li je njemu poznato da je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik iznio ideju koncentracione vlade koja bi ojačala poziciju Republike Srpske. Mislim da je sada pravi trenutak da se gospodinu Govedarici ukaže na podršku koju su odbrani Republike Srpske pružile Rusija i Kina, dvije stalne članice Savjeta bezbjednosti – što upućuje koliko se ovdje radi o uskostranačkom interesu Milorada Dodika i SNSD, a koliko o prepoznavanju istorijskog trenutka i potrebe da se u ovom času stane uz srpski narod. Gospodin Govedarica treba da nauči da razlikuje dnevnopolitički interes od nacionalnog.

U opoziciji postoji veliki broj ljudi koji prepoznaju nacionalni interes i koji su spremni da svojim političkim kredibilitetom stanu u njegovu odbranu. Vukota Govedarica, nažalost, nije jedan od njih, što pokazuje svojim dugogodišnjim političkim djelovanjem. Ne znam šta se krije iza Govedaričinog pokušaja da se naruši srpsko jedinstvo, ali znam da su protivnici opstanka Republike Srpske spremni da nađu i da iskoriste svaku pukotinu u srpskom političkom bloku”, navodi se u saopštenju načelnika opštine Gacko, koje je dostavljeno medijima.

Podijelite vijest