Međunarodni dan osoba sa autizmom obilježen u Gacku

Međunarodni dan osoba sa autizmom, obilježava se širom svijeta na današnjin dan, drugog aprila. To je bio dobar razlog da se danas, na trgu Save Vladislavića u našem gradu simbolično, puštanjem balona u 5 do 12 obilježi ovaj važan datum.

Odazvali su građani, koji su shvatili važnost događaja, a sve poštujući epidemiološke mjere.

“Danas je međunarodni dan osoba sa autizmom, tom prilikom izašli smo na trg. Nekada smo ovaj dan obilježavali veselo uz druženje i igru u krugu našeg Centra. Nažalost, sada nismo bili u prilici zbog dobro poznatih mjera. Autizam nije bolest, autizam je stanje, odnosno biološki poremećaj različitosti mozga. Te osobe zavređuju da se danas o njima priča, dio su društvene zajednice i vrijedi su pažnje”, rekla je Gordana Kekić iz Udruženja Rastimo zajedno.

Na Trgu je bio i načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, koji je podržao ovu manifestaciju.

“Ovu prigodnu manifestaciju podržala je Opština Gacko na čelu sa mnom. Ovo je jedan od najosetljivijih kategorija našeg gruštva i naravno da je obaveza Opštine Gacko i kabineta načelnika da pomognemo ovim ljudima, u svakom smislu, da olakšamo njihov život. Ja sam ljekar po struci i moja obaveza u narednom periodu biće pomaganje osjetljivih kategorija”, kazao je prvi čovjek opštine, te dodao da je opština napravila akcioni plan i da kreće proljećno čišćenje grada.

Nakon simboličnog puštanja plavih balona, jer plava simbolizuje ovu kategoriju, sugrađani su se uputili ka prirodnim odredištima koji vape za čišćenjem.

Akcenat je tokom ove akcije stavljen na čišćenje, na nekoliko različitih lokacija, u tri podijeljene grupe. Jedna grupa bila je na trim stazi, druga od raskrsnice ka jezeru Klinje, te treća od Avtovca ka Gacku.

Jedna lijepa akcija u našem gradu, koju su pratile dobra radna atmosfera, ali i povoljne vremenske prilike.

Podijelite vijest