Međunarodni dan osoba sa autizmom biće obilježen simbolično i u Gacku

Međunarodni dan osoba sa autizmom obilježava se 2. aprila. Tom prilikom, grupa građana nam želi ukazati na problem osoba sa autizmom i povećati svijest pojedinaca, a poštujući epidemiološke mjere.

U petak, 5 do 12 časova planirano je puštanje plavih balona sa trga (plava boja simbol osoba sa autizmom) uz simboličnu poruku. Nakon toga učesnici akcije će se podijeliti u grupe i krenuti u čišćenje prirode, izletišta.

“Autizam je u neraskidivoj vezi sa čistoćom uma. Pojedinac mora imati čist um, čisto srce, a svako “čišćenje” je poželjan i dugotrajan proces. Onda, hajde prvo da krenemo od čišćenja, neka nam to bude prvi korak. Briga o prirodi je povezana u borbi protiv stereotipa i predrasuda”, kazala je jedna od inicijatora ove priče Jelena Jovović. Jer, samo čisti um, srce, može da bude otvoreno da prihvati i shvati različitosti i drugačije.

Učesnici akcije mogu biti svi građani koji imaju želju da podrže različitost i stvore ljepše i čistije okruženje.

Taj dan, zamolićemo sve učesnike da obuku neki komad odjeće, plave boje (nebo plava). Biće obezbijeđene maske, rukavice i sva potrebna sredstva da bi događaj protekao u skladu sa epidemiološkim mjerama.

Molimo sve zainteresovane učesnike akcije da se jave na kontakt telefon 066/152-217 najkasnije do četvrtka veče, kako bi mogli formirati grupe i na taj način ispoštovati sve preporuke Kriznog štaba.

Nadamo se da je ovo samo uvertira za dvije velike proljećne akcije čišćenja prirode koje planira pokrenuti Opština Gacko, u aprilu i maju mjesecu, ističu organizatori.

Podijelite vijest