Manifestacija “Dani Save Vladislavića” održana u Gacku

Svečanim defileom udruženja koje baštini ime grofa Save Vladislavića, sinoć je po prvi put u Gacku otvorena istoimena manifestacija – “Dani Save Vladislavića”. Organizatori manifestacije bili su Udruženje za očuvanje narodne pjesme i igre “Sava Vladislavić”, koje nosi ime ovog velikana, i SPKD “Prosvjeta” Gacko, u saradnji sa Koordinacionim savjetom sunarodnika iz Rusije u BiH.

U sali Doma kulture, kulturno – umjetnički dio programa u čast znamenitog Gačanina nastavljen je pred domaćom publikom, koja je, sudeći po broju, iskazala poštovanje i zainteresovanost za jednu ovakvu manifestaciju koja je Gacku nedostajala.

Goste i sve prisutne na početku su pozdravili u ime lokalne vlasti zamjenik načelnika opštine Gacko, Radoica Antunović, a ispred  organizatora sve je pozdravio i predsjednik SPKD “Prosvjeta” Gacko, Radomir Vučković.

O Savi Vladislaviću, njegovom životu, radu i uticaju, besjedio je književnik Branko Konotar. “Postoje ljudi koji svojim životom obilježe epohu. Postoje i oni koji su značajni u nekom vremenu i oni koji obilježe vječnost, kao što je to grof Sava Vladislavić”, naglasio je Konotar, podsjećajući da se ovaj velikan izmjerio uz najznačajnije ljude njegovog doba na ponos i slavu ne samo Hercegovine nego i cijelog srpstva.

Ataše za medije u Ambasadi Ruske Federacije u BiH, Anton Sokolov, istakao je da manifestacija kao što je ova potvrđuje veliko prijateljstvo dva pravoslavna naroda, Srba i Rusa.

Ispred Koordinacionog savjeta sunarodnika iz Rusije u BiH, obratila se predsjednica savjeta, Galina Bokić, koja živi i radi u Ljubinju kao profesor Ruskog jezika. 

U čast grofa Raguzinskog, tokom večeri predstavile su se sve folklorne sekcije domaćina večeri. Doprinos su dali i njihovi prijatelji iz Smedereva, KUD „Despot Đurađ“, potom narodni guslari Boško Vujačić, Milorad Ćeklić i Slavko Goranović te učenici iz Ljubinja koji su pjevali i recitovali pjesme na ruskom jeziku.

Na kraju večeri na ukazanom povjerenju učesnicima, gostima i sponzorima, zahvalio se predsjednik Udruženja “Sava Vladislavić”, Dragutin Papović.

Pokrovitelj manifestacije bila je Opština Gacko.

Podijelite vijest