Likovni radovi inspirisani Hercegovinom i Trebinjem predstavljeni u Gacku

Izložba likovnih radova sa motivima Hercegovine i Trebinja, nastalih u vremenu pandemija virusa korona otvorena je sinoć u Domu kulture u našem gradu.

U jeku pandemije koja i danas traje, umjetnici su stvarali neka nova djela, a sve to sjedinjeno je u ovu izložbu na poziv Udruženja umjetnika Međunarodna umjetnička kolonija “KOLO” iz Trebinja.

Posjetioci, koji su zainteresovani za ovaj vid umjetnosti mogli su da uživaju u pravim remek djelima, kako iz zemlje tako i inostranstva, nastalim u malo specifičnim okolnostima.

Čast da ovo veče umjetnosti otvori, imao je Dražen Milić, organizator i idejni tvorac, a sve to naišlo je na dobru posjećenost Gačana.

“Meni je bilo izuzetno važno da se ova izložba održi u Gacku. Bili smo planirali i ranije, ali zbog pandemije smo pomjerili datume. Gacko je veliki rasadnik umjetnika, vjerujem da će tako biti i u budućnosti. Ja sam pokušao da na ovaj način umjetnike motivišem da im Trebinje i Hercegovina budu inspiracija”, kazao je Milić koji je dodao da je za godinu dana stiglo 60 radova od 55 umjetnika.

Jelena Glogovac – Savić, stručni saradnik za likovnu i primijenjenu umjetnost u JU „Kulturno-sportski centar“, naglasila je sam značaj jedne ovakve izložbe. Pritom naglašava da su radovi nastali u izolaciji, što daje dodatnu draž.

“Posljednjih godinu dana čitav umjetnički svijet je u grču, umjetničke institucije i udruženja, umjetnici individualno. Svi imaju problem kako da nastave sa radom i realizacijom kontinuiteta svoga rada kao i predstavljanju svojih umjetničkih djela”, kazala je Jelena Glogovac – Savić i dodala da pored zemlje i regiona imamo radove iz Rusije, Ukrajine, Turske i Albanije.

Na samom početku, direktorica JU” Kulturno – sportski centar” Gacko, Mira Koprivica, naglasila je da je ova izložba plod saradnje kulturnih institucija iz Hercegovine.

Izložbi je prisustvovao i načelnik dr Ognjen Milinković i istakao da Gacko nema samo termoelektranu već kulturu, umjetnost i ljude koji to vole.

“Često imam običaj da kažem da smo ima već godinu dana u jednom obliku “rata”, sa opakom bolešću koja je naše živote promijenila iz korijena. Smatram da je ovo jedan od najboljih odgovora na taj “rat”. Veliki broj kvalitetnih djela, pokazuje i ljubav prema Hercegovini. Gacko je večeras počastvovano”, kazao je prvi čovjek grada.

Poštujući sve higijensko – epidemiološke mjere, naši sugrađani, uživali su u radovima umjetnika inspirisanih Hercegovinom.

Podijelite vijest