KUD „Zelengora“ na Međunarodnom festivalu „Djeca svijeta“ u Agrigentu

KUD „Zelengora“, od 4 do 10 marta, učestvovao je na državnom Međunarodnom dječijem festivalu, koji je održan na Siciliji. 25 članova društva bili su gosti sicilijanskog grada Agrigenta – organizatora ovog festivala na čiji poziv su se i odazvali.

Pored članova KUD-a „Zelengora“, koji su na ovom festivalu učestvovali kao predstavnici BiH, učestvovali su i predstavnici Ukrajine, Bugarske, Rumunije i Italije.

Tokom boravka, nastupi su bili svakodnevni i na različitim scenama, a kako kažu članovi KUD-a, najupečatljiviji nastupi su oni koji su nastali u pozorištu u Agrigentu, koje je najstarije pozorište u Italiji, a spada i u drugo najstarije pozorište u Evropi. Zatim, tu je nastup u katedrali, gdje se predstavila pjevačka grupa društva, a umijeće članova „Zelengore“ zabilježila je i sicilijanska televizija kroz polučasovnu emisiju snimljenu u njihovom studiju.

Tokom posjete, članove društva ugostio je i gradonačelnik Agrigenta.

Osim obaveznog dijela programa, članovi društva ističu da je ovo ujedno bila prilika da upoznaju Siciliju, ostrvo okruženo Jonskim, Tirenskim i Sredozemnim morem, koje obiluje očuvanim tragovima trideset vijekova duge kulture i istorije. Sam grad Agrigento je arheološko područje u kome su očuvane građevine još iz vremena stare Grčke.

Na 2000 metara nadmorske visine, članovi društva su išli u obilazak Etne, najvećeg aktivnog vulkana u Evropi. Glavni grad Sicilije, Palermo, kojeg karakterišu uske uličice starog jezgra grada, trgovi i fontane, odiše posebnim duhom Sicilije. Posjetili su i katedralu Monreal, kao i zgradu pozorišta gdje su snimljni kadrovi kultnog filma „Kum“. Posjetu Bariju obilježio je obilazak crkve Sv. Nikole u kojoj se nalaze mošti sveca, kao i  u obilazak poznatog stadiona Sv. Nikola.

I na kraju, miris zrelih pomorandži, mandarina i limuna sa beskrajnih plantaža po čitavom ostrvu, pratio je članove KUD-a „Zelengora“ na njihovom povratku kući.

Podijelite vijest