Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

KUD „Zelengora“ na Međunarodnoj reviji folklora „Šamačko proljeće 2014“

Međunarodna revija folklora „Šamačko proljeće 2014“, održala se 11. godinu za redom, u dva posavska grada Šamcu i Brodu, od 24. do 27. aprila, i pozicionirala se kao jedan od prestižnijih festivala folklora u Bosni i Hercegovini. Na reviji su učestvovala društva iz Turske, Srbije, Hrvatske, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, među kojima je bio i KUD „Zelengora“ iz Gacka.

Na festivalu, članovi KUD-a “Zelengora“ predstavili su se igrama iz Istočne Hercegovine, uz pratnju mladog guslara Mirka Žarkovića. Svečanost je uveličala i solistkinja i član društva, Danka Ilić, pobjednica prošlogodišnjeg Đurđevdanskog festivala. Pored koncerta, članovi „Zelengore“, ali i ostalih društava, imali su i prijem kod gradonačenika pomenutih gradova, kao i defile ulicama grada. Kako kažu, i ovaj put su predstavili svoju opštinu na najljepši način, kako dolikuje slika  kulturnog događaja.

Na dva koncerta u Šamcu i Brodu, preko 2000 građana, ljubitelja tradicije i kulture, imali su priliku da vide svu ljepotu i različitost kulturnog blaga država učesnica, uz prikaz narodnih nošnji i običaja.

Posjetiocima su se tokom revije predstavili i KUD „GYTE“ Ensemble iz Istanbula, KUD „Eletroporcelan“ iz Aranđelovca, KUD „Branislav Nušić“ iz Borova, KUD „Taras Ševčenko“ iz Prnjavora, KUD „Mladost“ iz Razboja, KUD „Bosiljak“ izDervente, KUD „Liješće“ iz Liješća, KUD „Duško Trifunović“ iz Broda, kao i domaćin i organizator revije KUD „Šamac“ iz Šamca.

Organizatori ovogodišnje Međunarodne revije folklora, bili su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa opštinama Šamac i Brod, KUD-om „Duško Trifunović“ iz Broda, kao i domaćinom i nosiocem kompletne aktivnosti, KUD-om „Šamac“.

Podijelite vijest