Kod tri osobe potvrđeno prisustvo korona virusa, zaražena učenica Osnovne škole

Od šest testiranih osoba iz Gacka, kod tri je potvrđeno prisusto korona virusa, dok je rezultat za ostale tri osobe negativan. U Domu zdravlja „Prof. dr Savo Bumbić“ Gacko danas nije bilo testiranja. Na bolničkom liječenju trenutno se nalazi jedna osoba.

Kako su nam potvrdili iz Štaba za vanredne situacije opštine Gacko, epidemiološka situacija se zakomplikovala, jer se virus pojavio i u Osnovnoj školi, gdje je zaražena jedna učenica šestog razreda.  

U dogovoru sa glavnim Republičkim epidemiologom, a na osnovu propisanih mjera Instituta za javno zdravlje, preduzete su sledeće mjere:

  • Grupa od 10 učenika u kojoj je bila zaražena učenica izolovana je na 14 dana i nastavu će pratiti onlajn.
  • Po isteku 14 dana, u dogovoru sa epidemiologom, ukoliko bude potrebe (pojave se simptomi) izvršiće se ponovno testiranje djece.
  • Nastavno osoblje je koristilo zaštitnu opremu i normalno će nastaviti rad.

Od početka pandemije u Gacku je registrovano 139 osoba pozitivnih na korona virus. Od toga je trenutno šest zaraženih osoba, 41 izliječena, 90 oporavljenih i dvije preminule osobe.      

Pod zdravstvenim  nadzorom nalaze se 23 osobe. Od početka pandemije u Gacku je testirano 462 osobe.

Sagledavajući trenutnu epidemiološku situaciju u našoj opštini, Republici Srpskoj i okruženju, Štab za vanredne situacije apeluje na sve građane da budu disciplinovani i ponašaju se u skladu sa propisanim mjerama koje prema Zaključcima Republičkog Štaba za  Vanredne situacije važe  do 12. oktobra.

Podijelite vijest