Kneginja Jelisaveta Karađorđević otvorila “Dane košute” u Gacku

                         Turistička organizacija opštine Gacko, proteklog vikenda po drugi put uspješno je organizovala manifestaciju pod nazivom “Dani košute”. Manifestacija je počela izložbom slika iz arhivske građe, u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko, posvećene knezu Pavlu Karađorđeviću kraljevskom namjesniku, koju je svečano otvorila kneginja Jelisaveta Karađorđević. Ističući zadovoljstvo što se nalazi u Gacku, kneginja Jelisaveta gatačkoj publici kroz izložbu je prenijela pravu istinu o njenom ocu, čiji život i istorija, prema njenim riječima, nisu predstavljeni objektivno.

Direktor arhiva Jugoslavije, Miladin Milošević, istakao je da izložba predstavlja zbirku od neprocjenjive važnosti za razumijevanje najtežeg perioda u istoriji Jugoslavije. Prema njegovim riječima, pažljivim izborom iz obimne dokumentarne građe, prikazana je istoriju Jugoslavije kroz djelatnost kneza Pavla u godinama prije Drugog svejtskog rata, kako bi, između ostalog, podstakli mlađe generacije u dalja istorijska istraživanja o periodu njegovog namjesništva.

Načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović, nije krio zadovoljstvo što po drugi put u Gacku ima priliku da ugosti nekoga iz kraljevske porodice Krađorđevića, šaljivo dodajući da u Gacku nema toliko ljubitelja lijepe umjetnosti i istorije ali da ima ljubitelja Karađorđevića. Želeći ugodan boravak u našoj opštini, Radmilović je kneginji uručio narodnu nošnju, u znak sjećanja na Gacko i ovu manifestaciju.

U nastavku večeri, veliki broj posjetilaca imali su priliku kroz izložena dokumenta da se upoznaju sa rodoslovom dinastije Krađorđević, preko obrazovanja, privatnog života, kraljevskog namjesništva sve do niza drugih zanimljivih dokumenata i fotografija.

Manifestacija “Dani košute” nastavljena je i narednog dana, na platou ispred hrama Svete Trojice, gdje je upriličen glavni sadržaj manifestacije, turističko – privredno predstavljanje našeg kraja. Na oko petnaestak štandova, posjetiocima su se predstavili proizvođači domaćih gastro proizvoda, proizvoda kućne radinosti, tradicionalnih narodnih rukotvorina i suvenira.

Osim domaćih izlagača, učešće su uzeli i izlagači iz nekoliko opština Istočne Hercegovine – Bileće, Trebinja, Kalinovika, čime je ukupna ponuda tradicionalnih proizvoda bila upotpunjena. Iz turističke organizacije naše opštine, ističu da se na ovaj način doprinosi razvoju domaće privrede i preduzetništva, te da je manifestacija dobila regionalni karakter.

Pokrovitelj manifestacije i ove godine bila je opština Gacko.

Podijelite vijest