Jerej Danilo Dangubić održao predavanje na temu „Spasenje“

U gatačkom parohijskom domu, u nedjelju 7. decembra, paroh Druge gatačke parohije, jerej Danilo Dangubić održao je predavanje na temu „Spasenje“.

Tom prilikom sveštenik Danilo naglasio je da je „Spasenje“  unutar Hrišćanstva shvatano na razne načine, ali da je najveći problem to što se i unutar samog Pravoslavlja pojavljuju razna tumačenja Vječnog Života koja nisu u skladu sa predanjem Istočne Crkve.

Naše Spasenje ne smijemo da shvatimo kao spasenje od grijeha nego spasenje od smrti. Mi smo smrtna bića, i to što neka učenja pokušavaju da obezbijede vječno postojanje čovjeku tako što iznose učenje o „besmrtnosti duše“, sasvim je nepravoslavno viđenje stvari. Sve što je stvoreno ni iz čega (a i mi smo stvoreni ni iz čega) smrtno je i svoje spasenje može da obezbijedi jedino u ličnom odnosu sa Bogom. Zato je Liturgija lijek besmrtnosti jer se u Njoj svi zajedno, jedni sa drugima i sa Bogom sjedinjujemo u ličnom odnosu. Nikakvo poštenje ili dobra djela ne spašavaju od smrti i nepostojanja, već jedino lični odnos sa Onim koji nije smrtan i koji nije stvoren, a to je Bog. Mi smo nemoćni da postojimo vječno jer ne posjedujemo nikakvu vječnu kategoriju bića, vječnost nam može ponuditi onaj koji je jedini vjerčan, a to je Bog.

S obzirom da je zapad spasenje poistovijetio sa spasenjem od kazne i oproštenjem grijeha, na zapadu dominira Krst je je on simvol žrtve Božije radi našeg „iskupljenja“. Za razliku od zapada, naš pogled na spasenje je isključivo vezan za spasenje od smrti i zbog toga kod nas u bogosluženjima i uopšte u crkvi dominira Vaskrsenje, istakao je između ostalog sveštenik Danilo.

Ovo je prvo predavanje u božićnom ciuklusu predavanja koja će biti održana u gatačkom saborištu.

Podijelite vijest