Izložbom slika “Empirija” Tanje Pikule počelo kulturno – sportsko ljeto

Izložbom slika “Empirija”, akademskog slikara Tanje Pikule iz Gacka, zvanično je počela nova ljetna kulturno – sportska sezona, koja, sudeći po ovom događaju, obećava.

Publika je pozitivno prihvatila prvi u nizu događaja koji nas čekaju ovoga ljeta, a Tanjina izložba bila je dobro posjećena u galerijskom prostoru organizatora večeri.

Čast što se „Kulturno – sportsko ljeto Gacko 2022“ otvara baš Tanjinim radovima, potvrdila je i Mira Koprivica, direktor Javne ustanove Kulturno – sportski centar Gacko, ustanove, koja će narednih mjeseci imati pune ruke posla. Pozvala je sve da dođu i isprate manifestaciju i obećala mnogo sporta, kulture i zabave koja nam svima itekako treba.

Tanjini radovi koji će neko vrijeme krasiti zidove gatačke galerije, potvrdili su njen ranije dobro poznat umjetnički kvalitet i izraz, koji ovim novim opusom, prema ocjeni  kritičara, predstavlja njen svojevrstan razvojni put.

Na slikama velikih formata na koje smo navikli, ovoga puta akcenat je stavljen na ruke, te prenaglašene šake koje objašnjavaju unutrašnja stanja čovjeka. Ruke same pričaju priču kompletne izložbe.

A da to nisu samo šake i obrisi, nego i univerzumi isprepleteni tako da objasne ono nedokučivo između, otvarajući izložbu govorila je magistar slikarstva, Jelena Glogovac Savić.

„Jer, nije to slika, to je neka dimenzija koja se graniči sa nemanjem, koja u svom ritmu pulsira i na slikama pravi sopstvenu atmosferu, neki novi oksigen, koji dišu Tanjine figure od koga postaju pronicljiva ogledala u kojima se prepoznajemo“, dodala je Glogovac Savić u svom osvrtu na Tanjin opus.

Tanja se zahvalila svima na posjeti, a organizatorima na prilici da se ponovo predstavi publici pred kojom ima najveću odgovornost. Otuda i trema koju je priznala da osjeća iznova kada izlaže u Gacku.

Svi oni koji nisu bili u prilici da prisustvuju otvaranju, postavku mogu pogledati u narednih mjesec dana.

Podijelite vijest