Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Izložba i promocija knjige „100 Sizifovih pravopisnih pravila“

U Domu kulture u Gacku, proteklog vikenda je otvorena izložba ilustracija iz knjige „100 Sizifovih pravopisnih pravila“ autora – đakona Bojana Jokanovića iz Doboja.

Riječ o projektu u kome je autor želio da spoji obrazovanje i likovno stvaralaštvo, a koji je realizovan u saradnji sa izdavačkom kućom „Vulkan“ iz Beograda. Knjiga je sastavljena od ilustracija dječaka, antičkog heroja koji nas opominje kako treba pravilno pisati i govoriti.

Na početku večeri, o pravopisu i Srpskom jeziku, autoru i njegovom radu, govorila je Anđelina Nikčević, profesor Srpskoj jezika i književnosti.

„Mislim da bi bilo potpuno ispravno da je ova izložba počela u Gacku, jer je ovo mjesto gdje se njeguje pravilan govor, mjesto gdje se rodio istočno – hercegovački dijalekt, mjesto koje je baš zbog svježine tog jezika a koji se očuvao posebno u našim selima, zaslužuje jedan poseban pristup i istraživača koji bi se time bavili“, rekla je Nikčević.

Ona je dodala da se Sizif već našao u programima kako Osnovne tako i Srednje škole.

„Treba čuvati Srpski jezik od stranih riječi, koristiti naše riječi svuda gdje je to moguće, usprotiviti se kada je pogrešno napisana i izgovorena riječ i treba pravopisu, kulturi govora, kulturi pisanja Srpskog jezika dati ono mjesto koje mu pripada“, zaključila je Nikčević.

Autor knjige, Bojan Jokanović, koji je profesor Vjeronauke, rekao je da je projekat opismenjavanja počeo 2015. godine i kako kaže, srpska crkva je oduvijek bila čuvar ćirilice, pravopisa i pismenosti.

 „Za mene je bila plodotvorna ova godina i ovaj period. Knjiga „100 Sizifovih pravopisnih pravila“  je bila najprodavanija knjiga na sajmu, tako da je to bio vjetar u leđa da nastavim sa drugim projektom koji je već spreman i čeka se promocija 18. oktobra u Beogradu“, istakao je Jokanović.

Autor je želio da svoj likovni talenat i stvaralaštvo spoji u jednu korisnu stvar, da spoji ilustraciju i da projektu da ime „Sizifova borba za pravopis“.

„Sizif je personifikacija uzaludnog truda i mislio sam, kada sam uradio prvu ilustraciju da će moj trud biti uzaludan i da neću uspjeti da skrenem pažnju nekome jer onaj ko ne želi da promijeni svoje stanje, njemu je teško sugerisati. Zato sam rad nazvao Sizifovski posao, dok je vrijeme pokazao da to ipak nije bio uzaludan posao. Napravljena je jedna veliku priču i nastavlja se u narednim godinama kada će biti izdata treća knjiga“, zaključio je Jokanović.

Izložba će biti otvorena narednih 15 dana.

Podijelite vijest