Izdanak čuvene gatačke porodice Grđić u posjeti Gacku

Proteklog mjeseca u posjeti Gacku bila je gospođa Smiljka Soretić, izdanak čuvene gatačke porodice Grđić, porodice koja je dala toliko briljantnih umova i iznad svega uvjerenih i dokazanih rodoljuba da joj je malo ravne i u mnogo širim okvirima nego što su Gacko i Hercegovina. Gospođa Smiljka Soretić ćerka je Gojka Grđića, istaknutog stručnjaka i  profesora Ekonomskog fakulteta. Posjeta Gacku, na poziv Opštine Gacko, priličena je povodom Slave Opštine Gacko i Hrama Svete Trojice, u čijoj je izgradnji, u poslednjoj deceniji devetnaestog vijeka, ali i u njenoj obnovi, šesdesetih godina dvadesetog, učestvovala i porodica Grđić. Višednevni boravak u Gacku bio je odlična prilika za evociranje uspomena i obnavljanje veza između potomaka ove porodice i Gačana koji ih, uprkos naslagama zaborava, ipak nisu zaboravili. 

Za gospođu Soretić upriličen je prijem u zgradi Opštine od strane načelnika Opštine, Milana Radmilovića i predsjednika SO Gacko, Jovan Kovačevića. Tom prilikom razgovaralo se i o pronalaženju odgovarajuće lokacije za postavljanje biste Vasilju Grđiću koja je rad čuvenog vajara Sretena Stojanovića. Od gospođe Smiljke moglo se čuti mnogo zanimljivih priča o porodici Grđić ali i srpskoj intelektualnoj i nacionalnoj eliti koja se pedesetih i šesdesetih godina dvadesetog vijeka nalazila u teškoj situaciji – o Ristu Grđiću, Gojku Grđiću, doktoru Veselinu Saviću (“Doktoru Aronu”) i mnogim drugim.

Tokom posjete gospođa Smiljka je, između ostalog, posjetila i Etno-muzej i biblioteku u Danićima kojoj je poklonila oko četrdeset knjiga iz svoje lične biblioteke. Posjetila je i Garevu, crkvu i spomenik vojvodi Bogdanu Zimonjiću, potom Dobrelja, spomenik žrtvama komunističkog terora i spomenik doktora Sava Bumbića, poznanika i prijatelja gospođe Soretić, staro groblje u Gacku gdje je sahranjen Vojislav Grđić, Smiljkin djed, ulicu nazvanu po braći Grđić, “gornju čaršiju” i staru kuću Grđića, spomen sobu borcima iz odbrambeno – otadžbinskog rata, kao i kultirne manifestacije koje su organizovane za vrijeme njene posjete Gacku.

U svoje Gacko gospođa Smiljka je sa Floride, preko Beograda, došla  u pratnji supruga Fedora Feđe Soretića, akademskog slikara koji je široj javnosti prije svega poznat kao nastavljač velike tradicije vojvođanskih pejzažista Šumanovića, Radovića, Konjovića. Ova simbolična i korisna posjeta svakako neće biti i jedina.

Prof. dr Gojko Grđić (Gacko, 1907 –  Beograd, 1979.)

Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1931. godine. Doktorirao na Filozofskom fakultetu u Berlinu 1934. Univerzitetsku karijeru otpočeo je kao docent 1939. godine na Ekonomsko-komercijalnoj visokoj školi u Beogradu. Za vrijeme rata hapšen od starne Gestapoa. Od 1948. je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Za redovnog profesora je izabran 1954. godine. Prije rata predavao Privrednu istoriju, a na Ekonomskom fakultetu u Beogradu – Ekonomsku statistiku i Makroekonomske bilanse. Bio je šef Katedre za statistiku i Dekan Fakulteta, a imao je i druge funkcije na Ekonomskom fakultetu.

Podijelite vijest