Hvala za humanost: Dodijeljene zahvalnice za dobrovoljno darivanje krvi

Za one koji su prvi, ili pak deseti ili dvadeseti put darivali tečnost koja život znači, Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Gacko sinoć je uručilo 25 zahvalnica za humanost. Naime, ovaj mali znak pažnje već tradicionalno praktikuju u saradnji sa Opštinskom organizacijom Crveni krst Gacko, i kako kažu, tako će nastaviti i u budućnosti.

“Nekoliko puta godišnje dodijelimo zahvalnice našim članovima, naročito djeci koja su prvi put darivali krv. Večeras ih ima 18. Počeli smo da praktikujemo i da dajemo zahvalnice onima koji su krv darivali 10, 20 i više puta, jer smo shvatili da tim ljudima to znači. Imamo i čovjeka koji je dao krv 50 puta, a dodjela odlikovanja za takve davaoce biće upriličena na slavi Crvenog krsta u Trebinju. Inače, iz Gacka je osam ljudi krv dalo preko 50 puta, a jedan preko 80 puta”, kazao je Miroslav Vuković Hrgo, predsjednik Udruženja.

Ovom prilikom, Republičko priznanje Crvenog krsta “Srebrni znak”, uručeno je Sindikalnoj organizaciji RiTE Gacko, na prijedlog delegata Skupštine Opštinske organizacije Crvenog krsta Gacko.

“Osim što pomažu dobrovoljne davaoce krvi, ova sindikalna organizacija pomaže i Opštinsku organizaciju Crvenog krsta, u socijalnom dijelu. Svake godine preko 120 paketića podijelimo djeci čiji roditelji nisu zaposleni”, rekao sekretar Crvenog krsta Gacko, Branislav Arnautović.

Interesovanje za darivanje kapi života je veliko, rekao je Vuković. Na oko 30 akcija tokom godine ovo udruženje preko hiljadu puta daruje krv gdje god treba, od Banjaluke do Beograda. Naročito su bili aktivni u poslednja dva mjeseca gdje su naši sugrađani trebali njihovu pomoć, a u susret su jednako izašli svima.

Zahvalio se brojnim sponzorima, počev od preduzeća RiTE Gacko i njegove Sindikalne organizacije, potom i Opštini, preduzećima Jugoprevoz i Antikorozija, na nesebičnoj podršci i pomoći u realizaciji akcija.

Vuković je na kraju druženja poželio dobro zdravlje svim članovima koji su dio velike porodice Udruženja.

Naredna humana misija zakazana je već ove subote, kada odlaze u Crnu Goru, u Plužine.

Podijelite vijest