Гимназијалци из Гацка најбољи у познавању демократије и људских права

Гатачки гимназијалци, одјељење 4г2, под менторством проф. Јоване Петковић-Аћимовић, прваци су регије по пети пут узастопно на такмичењу из демократије и људских права. Тема пројекта је Невидљива омладина у општини Гацко, а такмичење је одржано у Љубињу.

Према ријечима професорице Петковић-Аћимовић, ученици су у протеклих мјесец и по марљиво радили на пројекту “Ја грађанин”. Показали су зрелост, одговорност и креативност кроз истраживачки тимски рад. Истражујући бројне изворе информација, у циљу побољшања положаја младих у нашој општини, осмислили су мјеру јавне политике која представља најбоље рјешење проблема, а то је Одлука Скупштине општине Гацко о доношењу омладинске политике.

“Својим активизмом и напорним радом кроз кампању јавног заговарања успјели су убиједити надлежне, тј. представнике локалне власти да подрже њихов пројекат и прихвате иницијативу о доношењу омладинске политике. Поносна сам на ученике што су својим ангажманом успјели скренути пажњу на овако фундаменталан проблем и убиједити представнике локалне власти да раде на рјешењу истог, као и што су већ пет година непобједиви на такмичењу из демократије”, истакла је Петковић-Аћимовић.

Побједом на регионалном такмичењу, ученици су се пласирали на државну финалну смотру која ће се одржати у Сарајеву, а ревијалног је карактера.